Łazanki z młodą i kiszoną kapustą Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny przepis na obiad. Łazanki. Klasyka, tym razem w wersji z młodą kapustą, kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem, kiełbasą i pysznymi kabanosami. Dla nas połączenie idealne. Pysznie, prosto i naprawdę sycąco. Obiad dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie. Polecam.
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- około 150 g kapusty kiszonej
- około 300 g kiełbasy np. śląskiej
- 2-3 kabanosy kruche wieprzowe Olewnik
- kilka pieczarek
- mały kawałek boczku
- przyprawy: słodka czerwona papryka, pieprz, sól
- olej do podsmażenia składników
- małe opakowanie makaronu łazankowego
- 1 cebula
Przygotowanie:
Przepłukujemy i gotujemy do miękkości kapustę kiszoną – zalewamy wodą (ma ją lekko przykrywać), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Odsączamy i wyciągamy liść i ziele. Młodą kapustę drobno siekamy i obgotowujemy w wodzie z niewielką ilością soli.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Boczek kroimy na małe kawałeczki, kiełbasę na półplasterki lub drobniej, a kabanosy na plasterki. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki.
Najpier smażymy przez chwilę boczek, po czym dodajemy cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kiełbasę, kabanosy i pieczarki. Smażymy, mieszając.
Teraz dodajemy odsączoną kiszoną i młodą kapustę (ja zawsze zostawiam troszkę wody z gotowania młodej kapusty, nie odsączam jej mocno). Mieszamy całość i doprawiamy słodką czerwoną papryką (2-3 łyżeczki lub do smaku), solą i pieprzem. Zostawiamy całość z 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodajemy ugotowany makaron, najlepiej stopniowo, aby wszystko ładnie wymieszać. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Wyłączamy gaz i zostawiamy całość jeszcze chwilę pod przykryciem, smaki ładnie przejdą.
Smacznego