Placuszki na jogurcie truskawkowym Proste i pyszne placki. Idealne na śniadanie, kolację, a nawet słodki obiad (wówczas polecam przygotować z większej porcji). Placuszki przygotowałam na truskawkowym jogurcie do picia z dodatkiem dojrzałego banan. Wyszły naprawdę pyszne i puszyste. Idealne dla dużych i małych domowników.
Tak przygotowane placuszki na jogurcie truskawkowym można podać same lub z ulubionymi dodatkami np. truskawkami pokrojonymi na kawałki, dżemem, miodem lub syropem klonowym. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka klasy M
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki truskawkowego jogurtu do picia
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- do smażenia oliwy z oliwek – u mnie extra virgin hiszpańska Gran Seleccion Picual 500ml Sierra de Cazorla (polecam!)
Przygotowanie:
Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Wbijamy jajka, wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, mąkę, proszek do pieczenie i sodę. Dokładnie mieszamy składniki.
Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (skrapiam nią patelnię) smażymy placuszki (1 łyżka stołowa = 1 placuszek) z obu stron.
Tak przygotowane placki na jogurcie truskawkowym podajemy same lub z ulubionymi dodatkami np. truskawkami, miodem, syropem klonowym lub dżemem.
Smacznego
Jak dla mnie idealne na śniadanie 🙂