Łaciaty sernik na mleku skondensowanym

Łaciaty sernik na mleku skondensowanym

Łaciaty sernik na mleku skondensowanym

Dziś mam dla Was przepis na pyszny, rozpływający się w ustach łaciaty sernik na mleku skondensowanym. To idealna propozycja do popołudniowej kawy lub na zbliżający się Dzień Matki. Sernik na mleku skondensowanym jest prosty w przygotowaniu. Wychodzi kremowy, równy. W tej wersji sernik dodatkowo wzbogaciłam w kakaowe łaty. Takie połączenie smaków to strzał w 10 i ten uroczy łaciaty wygląd… U mnie taki sernik zawsze znika w mgnieniu oka. Polecam i Wam.

Sernik w łaty na mleku skondensowanym

Jak zrobić łaciaty sernik na mleku skondensowanym?

Przygotowanie takiego sernika jest naprawdę proste. Minimalna ilość składników, chwila miksowania i już można piec. Sernik, który widzicie na zdjęciu przygotowała moja córeczka, z moją małą pomocą. Ile było zabawy 😉 Świetnie sprawdził się tu nasz nowy lekki, poręczny Mikser TEFAL PowerMix Silence. Miksowanie takim sprzętem to czysta przyjemność. Polecamy.

Dlaczego Mikser TEFAL PowerMix Silence HT650?

Mikser ręczny Tefal to lekkie, poręczne urządzenie, które doskonale sprawdzi się przy różnych wypiekach i nie tylko. Mikser ma moc 600 W, 5 prędkości oraz funkcję turbo. Jego ogromną zaletą jest funkcja tłumienia hałasu. Mikser jest naprawdę cichy.

To świetne rozwiązanie docenią np. mamy małych dzieci. Mikser kupicie z zestawem 2 końcówek do mieszania i 2 końcówek do ubijania. Końcówki wykonane są ze stali nierdzewnej, można je myć w zmywarce. Na uwagę też zasługuje lekkość urządzenia i fajna, wygodna rączka, która sprawia, że miksowanie to czysta przyjemność. Ja jestem z niego naprawdę zadowolona i szczerze polecam. Moja córeczka też daje urządzeniu 10 punktów 😉

Przepis na łaciaty sernik na mleku skondensowanym

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości sera na sernik
  • 5 jajek M
  • 1 pełna łyżka naturalnego kakao
  • 2 budynie u mnie 1 waniliowy i 1 śmietankowy (mogą być np. 2 waniliowe)
  • 1 mleko zagęszczone słodzone (puszka 530 g)

Przygotowanie:

Blaszkę (u mnie kwadratowa 26×26, może być też np. tortownica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Sernik pieczemy na środkowym poziomie. Rada: Na spód piekarnika można włożyć naczynie wypełnione do połowy wodą.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka umieszczamy w mniejszej misce. Ubijamy na sztywno.

Do większej przekładamy cały ser, nasze żółtka, wlewamy mleko skondensowane i dodajemy 2 budynie (proszek). Wszystko miksujemy do połączenia.

Dodajemy nasze ubite białka. Krótko miksujemy.

1/3 masy odlewamy do drugiej miski. Dodajemy kakao i miksujemy do połączenia.

Do formy nalewamy część jasnej masy, potem ciemna i tak naprzemiennie, by powstały łaty.

Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut (warto obserwować sernik, bo każdy piekarnik piecze inaczej).

Wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy jeszcze sernika. Zostawiamy go w zamkniętym piekarniku na około 15 minut. I dopiero wyciągamy i studzimy.

Sernik w łaty

Sernik kroimy dopiero, gdy całkowicie przestygnie. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego

Wpis we współpracy z Tefal /testowanie produktu/

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Skomentuj Solidnemeble Anuluj pisanie odpowiedzi