Kuleczki a la rafaello ze słodką niespodzianką

Kuleczki a la rafaello ze słodką niespodzianką

Dziś mam dla Was przepis na domowe kuleczki a la rafaello. Pyszne i proste w przygotowaniu. Moją wersję kokosowych kuleczek wzbogaciłam o dodatek konfitury truskawkowej. Uwielbiamy to połączenie smaków. Polecam i Wam ? Takie domowe kuleczki a la rafaello to idealny pomysł na deser. Doskonałe do kawy,  herbaty, na spotkanie ze znajomymi i różne przyjęcia. Spróbujcie.

Przepis na kokosowe kuleczki a la rafaello

Składniki:

  • 200 g białej czekolady w pastylkach lub w tabliczce (posiekana)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia kuleczek
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny
  • kilka migdałów
  • konfitura truskawkowa

Przygotowanie:

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy wiórki, znów miksujemy.

Białą czekoladę przesypujemy do szklanej miseczki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Miseczkę należy umieścić na garnku z gotującą się wodą, w taki sposób by miseczka nie dotykała tafli wody. Czekolada ma się rozpuszczać pod wpływem gorącej pary.

Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do reszty składników, miksujemy.

Tak przygotowaną masę na domowe kuleczki rafaello należy schłodzić przez kilka minut w lodówce. Masa ma się nadawać do lepienia w rękach.

Na większy talerz lub inne naczynie wysypujemy wiórki kokosowe, w których obtoczymy nasze domowe kuleczki rafaello.  

Bierzemy kawałki masy, w środek wkładamy migdała, dodajemy niewielką ilość konfitury, zlepiamy brzegi i formujemy w dłoniach kulkę, którą później obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak postępujemy do wykończenia masy.

Kuleczki przechowujemy w lodówce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz