Kruche rurki z kremem i konfiturą – szybki przepis
Dziś mam dla Was szybki przepis na deser. Kruche rurki z kremem śmietankowym i konfiturą morelową. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Idealne do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi lub przyjęcia. Czasem nie trzeba wiele, by przygotować coś pysznego. Warto sięgać po takie proste rozwiązania. Ten deser jest tego doskonałym przykładem. Rurki znikły w mgnieniu oka 😉
Składniki: (na 20 sztuk)
- gotowe ciasto na tartę (2 sztuki)
- 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 fix do śmietany i odrobina naturalnej wanilii lub ekstraktu waniliowego
- cukier trzcinowy do posypania
- białko do smarowania
- konfitura morelowa
Przygotowanie:
Ciasto kroimy na pasy. Pasy nawijamy na foremki do rurek, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej.
Rada: Foremki można wcześniej wysmarować masłem.
Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy białkiem.
Następnie wszystkie posypujemy cukrem trzcinowym.
Rurki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do ładnego zarumienia, u mnie około 15 minut (dokładny czas i temperaturę należy sprawdzić na opakowaniu kruchego ciasta). Po wystudzeniu kruche rurki zdejmujemy ostrożnie z foremek. I możemy piec kolejną partię rurek.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią (opcjonalnie). W razie potrzeby można dodać fix do śmietany.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krem wyciskamy do połowy rurki. Nakładamy małą łyżeczką konfiturę morelową i uzupełniamy rurkę resztą kremu.
Tak robimy z każdą rurką.
Smacznego