Kruche rurki z kremem i konfiturą – szybki przepis

Kruche rurki z kremem i konfiturą – szybki przepis

Dziś mam dla Was szybki przepis na deser. Kruche rurki z kremem śmietankowym i konfiturą morelową. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Idealne do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi lub przyjęcia. Czasem nie trzeba wiele, by przygotować coś pysznego. Warto sięgać po takie proste rozwiązania. Ten deser jest tego doskonałym przykładem. Rurki znikły w mgnieniu oka 😉

Składniki: (na 20 sztuk)

  • gotowe ciasto na tartę (2 sztuki)
  • 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 fix do śmietany i odrobina naturalnej wanilii lub ekstraktu waniliowego
  • cukier trzcinowy do posypania
  • białko do smarowania
  • konfitura morelowa

Przygotowanie:

Ciasto kroimy na pasy. Pasy nawijamy na foremki do rurek, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej.

Rada: Foremki można wcześniej wysmarować masłem.

Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smarujemy białkiem.

Następnie wszystkie posypujemy cukrem trzcinowym.

Rurki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do ładnego zarumienia, u mnie około 15 minut (dokładny czas i temperaturę należy sprawdzić na opakowaniu kruchego ciasta). Po wystudzeniu kruche rurki zdejmujemy ostrożnie z foremek. I możemy piec kolejną partię rurek.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i wanilią (opcjonalnie). W razie potrzeby można dodać fix do śmietany.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

Krem wyciskamy do połowy rurki. Nakładamy małą łyżeczką konfiturę morelową i uzupełniamy rurkę resztą kremu.

Tak robimy z każdą rurką.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz