Sernik na piernikowym spodzie z piernikową posypką

Sernik na piernikowym spodzie z piernikową posypką

Dziś mam dla Was kolejną przedświąteczną propozycję. Jak wiecie, ja i moja rodzina kochamy serniki, więc… Przychodzę do Was z przepisem na kolejny pyszny sernik. Sernik na piernikowym spodzie z piernikową posypką. Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Idealne do filiżanki kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzi się też jako świąteczny wypiek. Spróbujecie?

Czego potrzebujemy do przygotowania sernika na piernikowym spodzie?

Do przygotowania takiego sernika wystarczy kilka podstawowych składników i pierniczki w czekoladzie. Sernik można przygotować w kwadratowej lub okrągłej formie. Choć dla mnie lepiej prezentuje się w tortownicy 😉 Ważne jednak jest to by blaszka była szczelna. Ja użyłam tortownicy de Buyer  24 cm. Francuska marka de Buyer słynie z wytwarzania wysokiej jakości artykułów gospodarstwa domowego, które cieszą się uznaniem zarówno wśród amatorów gotowania, jak i prawdziwych profesjonalistów. Dlatego tym blaszkom można zaufać. Śmiało można w nich również przygotować np. serniki na zimno, jak choćby mój ulubiony śnieżny cytrusek (przepisu szukajcie u mnie na blogu). 

Składniki:

Na sernik:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka (nie może być wodnisty)
  • 2 budynie waniliowe (2x40g) / zamiennie mogą być śmietankowe
  • 5 jajek M
  • ¾ szklanki cukru pudru

Na spód:

  • 350 g pierników w mlecznej czekoladzie
  • 90-100 g masła

Na posypkę:

  • 100 g pierników w mlecznej czekoladzie
  • 25 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Dno tortownicy (u mnie 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ja wycięłam okrąg, lekko wysmarowałam dno masłem i przykleiłam papier. Boki tortownicy smarujemy delikatnie masłem.

Przygotowujemy piernikowy spód:

Pierniki przekładamy do misy blendera z nożami i je rozdrabniamy.

Masło rozpuszczamy. Dodajemy stopniowo do rozdrobnionych pierników i wszystko mieszamy. Ma nam powstać a la mokry piach. Czasem (w zależności od użytych pierników) nie trzeba wykorzystać całego masła.

Zawartość miski przekładamy do formy i ugniatając ręką tworzymy piernikowy spód.

Formę wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

Rada: Spód można przed wylaniem masy podpiec 10-15 minut w 180 stopniach, wówczas wyjdzie bardziej zwarty i kruchy. Po podpieczeniu należy go przestudzić. 

Masa serowa:

Do większej miski wbijamy żółtka, do mniejszej białka.

Białka ubijamy na sztywno.

Do żółtek dodajemy 2 budynie (proszek), cukier puder i cały ser z wiaderka. Miksujemy składniki do połączenia.

Do sernikowej masy dodajemy ubite białka i wszystko delikatnie mieszamy łyżką lub krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera.

Serową masę wylewamy na piernikowy spód i lekko ją wyrównujemy.

Przygotowujemy piernikową posypkę:

Rozdrobnione pierniczki mieszamy z miękkim masłem. Naszą a la kruszonką posypujemy wierzch sernika.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Na spodzie piekarnika ustawiamy małe naczynie żaroodporne lub małą blaszkę wypełnioną do połowy wodą.

Sernik wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze około 40-45 minut. Obserwujemy górę sernika. Wyłączamy piekarnik, ale nie wyciągamy jeszcze sernika. Zostawiamy go w zamkniętym piekarniku na 15-20 minut. I dopiero wyciągamy i studzimy.

Gdy sernik całkowicie przestygnie wkładamy go do lodówki do dobrego schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Smacznego

Wpis powstał we współpracy z Garneczki.pl

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz