Korzenne ciasto pomarańczowe. Idealne do kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi lub w gronie najbliższych. Proste w przygotowaniu, w lekko „odchudzonej” wersji. Ciasto przygotowałam na bazie naturalnie mętnego soku pomarańczowego Smaki Victorii (zdecydowanie polecam!), oleju kokosowego i cukru z melasą trzcinową. Dodatkowo ciasto zwieńczone zostało lukrem mandarynkowym na bazie ksylitolu i naturalnie mętnego soku mandarynkowego Smaki Victorii. Polecam spróbować, wyszło naprawdę pysznie 🙂
Składniki: (na keksówkę)
- 1/2 szklanki cukru z melasą trzcinową
- 1/2 szklanki naturalnie mętnego soku z pomarańczy Smaki Victorii
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie domowa)
- 3 jajka klasy M
- 2 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na mandarynkowy lukier:
- około 4 łyżki ksylitol lub trzcinowego cukru pudru
- naturalnie mętny sok z mandarynek Smaki Victorii
Dodatkowo:
- 1 suszona figa i kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy cukier, wlewamy sok i rozpuszczony olej kokosowy, krótko miksujemy na małych obrotach (może chlapać).
Następnie wbijamy jajka, miksujemy składniki.
Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Całość miksujemy tylko d0 połączenia składników.
Masę przelewamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej kaszą manną). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie dół, bez termoobiegu).
Pieczmy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).
Gdy ciasto ostygnie delikatnie je lukrujemy. Mandarynkowy lukier: zmielony ksylitol (ma mieć postać a la pudru) lub trzcinowy cukier puder mieszamy ze stopniowo i powoli dolewanym sokiem mandarynkowym, aż do uzyskania lukru (gęstość zależy od indywidualnych upodobań).
Na nasz mandarynkowy lukier układamy pociętą suszoną figę i kilka listków świeżej mięty.
Smacznego
Wspaniałe ciacho, idealne do kawki lub herbaty 🙂
Dziękuję 🙂
Ciasta pomarańczowego jeszcze nie jadłam. 🙂
Polecam 🙂 To jest taka bardziej korzenna wersja. Moi znajomi i rodzina są nim zachwyceni 🙂