Korzenne ciasto pomarańczowe

Korzenne ciasto pomarańczowe (1)

Korzenne ciasto pomarańczowe (2)

Korzenne ciasto pomarańczowe. Idealne do kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi lub w gronie najbliższych. Proste w przygotowaniu, w lekko „odchudzonej” wersji. Ciasto przygotowałam na bazie naturalnie mętnego soku pomarańczowego Smaki Victorii (zdecydowanie polecam!), oleju kokosowego i cukru z melasą trzcinową. Dodatkowo ciasto zwieńczone zostało lukrem mandarynkowym na bazie ksylitolu i naturalnie mętnego soku mandarynkowego Smaki Victorii. Polecam spróbować, wyszło naprawdę pysznie 🙂

Korzenne ciasto pomarańczowe (3)


Składniki: (na keksówkę)

  • 1/2 szklanki cukru z melasą trzcinową
  • 1/2 szklanki naturalnie mętnego soku z pomarańczy Smaki Victorii
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (u mnie domowa)
  • 3 jajka klasy M
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na mandarynkowy lukier:

Dodatkowo:

  • 1 suszona figa i kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy cukier, wlewamy sok i rozpuszczony olej kokosowy, krótko miksujemy na małych obrotach (może chlapać).

Następnie wbijamy jajka, miksujemy składniki.

Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Całość miksujemy tylko d0 połączenia składników.

Masę przelewamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej kaszą manną). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie dół, bez termoobiegu).

Pieczmy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).

Gdy ciasto ostygnie delikatnie je lukrujemy. Mandarynkowy lukier: zmielony ksylitol (ma mieć postać a la pudru) lub trzcinowy cukier puder mieszamy ze stopniowo i powoli dolewanym sokiem mandarynkowym, aż do uzyskania lukru (gęstość zależy od indywidualnych upodobań).

Na nasz mandarynkowy lukier układamy pociętą suszoną figę i kilka listków świeżej mięty.

Smacznego

 

 
Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi