Kolorowa sałatka z lekkim sosem
Dziś dla Was przepis na szybką sałatkę, która sprawdzi się idealnie na śniadanie, kolację lub jako dodatek do innych dań. Kilka prostych składników, chwila przygotowań. Przysłowiową kropką nad „i” jest prosty, lekki sos. Uwielbiam takie połączenia, uwielbiam takie sałatki. Pysznie, zdrowo i kolorowo ? Polecam i Wam.
Składniki:
- 1 małe opakowanie miksu sałat
- 3-4 rzodkiewki
- 1/3 żółtej papryki
- kawałek koziego sera (półtwardy podpuszczkowy)
- 1-2 małe pomidorki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 jajka
- 2 łyżki kukurydzy
- mięsny dodatek: u mnie 2 kawałki przekąski drobiowej z Kurnej Półki (zamiennie można użyć kawałek ugotowanej piersi z kurczaka, ulubioną wędlinę lub grube kabanosy)
Na sos:
- 160 g naturalnego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w ćwiartki.
Do miski wsypujemy miks sałat. Dodajemy kukurydzę, pokrojony w kostkę ser, pokrojoną paprykę, rzodkiewki i pokrojoną w plasterki przekąskę drobiową (lub inne pokrojone mięso/wędlinę). Mieszamy.
Przekładamy składniki na półmisek. Układamy na wierzchu pokrojonego pomidora, jajka i posypujemy wszystko posiekanym szczypiorkiem.
W miseczce mieszamy jogurt, starty na małych oczkach czosnek i przyprawy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Sosem polewamy naszą sałatkę.
Smacznego
Przepięknie prezentująca się, kolorowa propozycja! W sam raz na przyjęcie, ale i jak znalazł na zwyczajny, pochmurny dzień. Lekko i różnorodnie, a przy tym z masą świeżych warzyw – brzmi jak połączenie idealne. 🙂
🙂
bardzo fajna sałatka
Dziękuję 🙂