Gotowa panierka do nuggetsów to idealne rozwiązanie dla gastronomii?

Teoretycznie wszyscy wiedzą, jak zrobić nuggetsy. Większość jednak popełnia te same błędy. Zastanawiałeś się, dlaczego Twoja panierka do nuggetsów nie przypomina tej z popularnej sieci restauracji serwujących dania z kurczaka? Dlaczego jej kolor i postrzępienie nie zawsze wyglądają tak samo apetycznie? Dlaczego zdarza jej się odpaść od mięsa? Sprawdź, jak profesjonalnie zapanierować kurczaka i serwuj nuggetsy jak najlepsi.

Nuggetsy domowe czy jak z KFC?

Jakie powinny być idealne nuggetsy? Na tak postawione pytanie, od razu pojawia się w głowie odpowiedź: jak w KFC! Złote, postrzępione, z charakterystycznymi płatkami. Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Aromatyczne i intensywne w smaku. Po prostu: pyszne. Czy Ty możesz takie nuggetsy przygotować w swoim lokalu? Oczywiście! Przy użyciu odpowiedniej panierki i zastosowaniu kilku prostych rad Twoje nuggetsy będą zachwycały zarówno smakiem, aromatem, jak i wyglądem.

Panierka do nuggetsów dla gastronomii

Zatem wybór odpowiedniej panierki jest kluczowy. Którą panierkę wybrać? Jeśli chcesz serwować naprawdę apetyczne nuggetsy z kurczaka, postaw na profesjonalne rozwiązania przeznaczone dla gastronomii. Tradycyjne, domowe panierowanie przy pomocy mąką, jajkiem i bułką tartą nie sprawdzi się w lokalu gastronomicznym . Dlaczego panierka dedykowana gastronomii jest lepszym wyborem niż przygotowywany domowym sposobem własny produkt do panierowania?

nuggetsy

Nuggetsy – zawsze tak samo dobre

Przede wszystkim gotowa panierka gwarantuje powtarzalną jakość. Zwróć uwagę, że domowe nuggetsy zawsze smakują (i wyglądają) trochę inaczej. Przygotowywana własnoręcznie domowa panierka za każdym razem będzie trochę inna, co sprawi, że efekt końcowy każdorazowo będzie niespodzianką -niestety, nie zawsze miłą.

Dzięki korzystaniu z panierki gastronomicznej serwowany w Twoim lokalu kurczak zawsze będzie tak samo dobrze się prezentował i smakował. Zdecydowanie ułatwi to pracę i zapewni oczekiwany efekt. Korzystają z niej profesjonalni kucharze w najlepszych lokalach gastronomicznych, dlaczego więc nie miałbyś też spróbować tego rozwiązania?

Panierka do nuggetsów, marynata i kurczak

Te składniki to podstawa, jeśli zamierzasz przyrządzić aromatyczne nuggetsy z kurczaka. Dobre, sprawdzone mięso od lokalnych dostawców zapewni wysoką jakość dania. Panierka do kurczaka to gwarancja jego apetycznego wyglądu i chrupiącej skórki. Marynata natomiast zapewni mięsu odpowiedni smak i pikantność.

Korzystanie z gotowych, dedykowanych dla gastronomii produktów do marynowania i panierowania sprawia, że nie musisz używać żadnych dodatkowych składników takich jak na przykład przyprawy, płatki kukurydziane, jajka. Wszystko jest wygodne w użyciu, komfortowe i zapewnia satysfakcjonujący finał kulinarnych działań.

Nuggetsy z postrzępioną panierką

Przy przygotowywaniu kurczaka ważny jest nie tylko odpowiedni dobór produktów, ale także sposób w jaki go marynujemy, panierujemy i smażymy. Aby mięso miało postrzępioną panierkę z wyczuwalnymi chrupiącymi płatkami, należy zwrócić uwagę na temperaturę- zarówno mięsa, jak i tłuszczu, w którym będziemy go smażyć. Zamarynowane mięso powinno być zimne (jego temperatura nie powinna przekraczać 4 stopni Celsjusza), a frytura odpowiednio rozgrzana (tj. 170 stopni Celsjusza). Ważne jest także, by wszystkie kawałki kurczaka zapanierować dwukrotnie, po czym od razu umieścić je w smażalniku.

Panierka do nugetsów, która doskonale trzyma się mięsa

Zdarza Ci się przygotować nugetsy, od których odpada panierka? Gdzie popełniłeś błąd? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że użyłeś zbyt dużo wody do marynowania. Jej nadmiar sprawia, że podczas procesu smażenia kurczaka woda intensywnie odparowuje, co powoduje tzw. „puste przestrzenie” między mięsem a panierką. Dlatego jeśli chcesz tego uniknąć, pamiętaj, by dodawać do marynaty tyle wody, ile zaleca instrukcja.

Panierka do kurczaka o brązowym kolorze i gorzkim smaku

Jak zrobić soczyste nuggetsy o idealnej złocistej barwie? Smażyć je w świeżym, rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza oleju przez maksymalnie 3 i pół minuty. Zarówno intensywnie brązowy kolor i gorzki smak panierki, jak i brak soczystości to efekt zbyt długiej obróbki cieplnej, za wysokiej temperatury smażenia lub starego, zużytego tłuszczu. Jeśli zadbasz o te kwestie, nuggetsy z kurczaka serwowane w Twoim lokalu będą nie tylko dobrze smakowały, ale także apetycznie wyglądały.

nuggetsy z kurczaka

Super przepis prosto od producenta panierki

Wysokiej jakości produkty i odpowiednia technika przygotowania nuggetsów pozwoli Ci przyrządzić kurczaka na najwyższym poziomie. Więcej inspiracji, sugestii i ciekawych podpowiedzi znajdziesz w materiałach szkoleniowych producentów panierki.

Na przykład producent gotowej panierki do kurczaka Holly Powder oferuje dla korzystających z jego produktów nie tylko bardzo szczegółową instrukcję czy dobry przepis, ale także wsparcie merytoryczne – filmy instruktażowe, szkolenia, specjalistyczne artykuły. Dzięki takiej bazie wiedzy (i panierce!) serwowanie idealnie złotych, soczystych i chrupiących kawałków kurczaka jest proste, wygodne i korzystne dla Twojego gastronomicznego biznesu.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz