Koktajl z kawą zbożową i chia. Dziś znów w biegu. W takich chwilach po prostu włączam mój smoothie-maker i miksuje pyszne koktajle. Dziś wersja z kawą zbożową i chia. Do tego słodycz banana i lekka kwaskowatość żurawiny. Zdrowo, szybko i pysznie. Idealnie rozwiązanie na drugie śniadanie.
Jeśli tak jak ja lubicie koktajle, to zachęcam Was do spróbowania tego połączenia. Nietypowo, ale smacznie i dodaje energii na dłuższą część dnia.
Składniki:
- 180 g zimnego naturalnego jogurtu
- 1 czubata łyżeczka kawy zbożowej
- 3/4 łyżki nasion chia
- 1 obrany banan
- mleko (u mnie około 1/4 szklanki, dodajemy taką ilość, by konsystencja koktajlu nam odpowiadała)
- pół łyżki żurawiny
Przygotowanie:
Zimny jogurt należy najpierw wymieszać z chia i odstawić na 3-4 minuty.
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze (najpierw dodajemy mniejszą ilość mleka), miksujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej mleka aż do uzyskania pożądanej konsystencji koktajlu.
Podajemy od razu.
Smacznego