Babeczka z kubeczka w 3 minuty. Dziś zapraszam Was na deser dla zapracowanych Kiedyś, to był hit internetu, a u nas hit studenckich czasów. Ostatnio znów sobie przypomniałam o fenomenie babeczki z kubeczka w 3 minuty. Choć ma ona swoich zwolenników i przeciwników, to jedno jest pewne – gdy macie ochotę na szybkie ciasto, to to rozwiązanie jest znakomite. Zwłaszcza w letnie dni, gdy na samą myśl o włączeniu piekarnika robi się wam jeszcze bardziej gorąco 😉 Taką babeczkę z kubeczka możecie podać z dowolnymi dodatkami. Tu owoce i czekolada, ale polecam Wam również spróbować wersji z gałką lodów waniliowych 🙂 Coś cudownego 😉 P.s. Tak, tak moja babeczka jest akurat w filiżance, ale to jakie wybierzecie naczynie nie ma większego znaczenia 😉
Babeczka z kubeczka w 3 minuty. Jak to możliwe? To proste. Składniki wrzucamy do miski, mieszamy łyżką i wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Tak, tak dobrze czytacie. W mojej kuchni kuchenka mikrofalowa gości od lat. Ostatnio nabyłam nową piękną kuchenkę mikrofalową seria 300 Electrolux. Jest to kuchenka do zabudowy. To urządzenie do zadań specjalnych, gdy czas biegnie nieubłaganie, a ja mam wrażenie, że z niczym nie zdążę. Można w niej rozmrażać składniki, podgrzewać obiad (mój mąż często z tego korzysta jak wraca z pracy o późnych godzinach), a nawet (co dziś pokazuję) przygotowywać szybkie desery 😉 Prosta w obsłudze, intuicyjna, stosunkowo nieduża, idealna do każdej kuchni. Osobiście cenię firmę Electrolux za niezawodność działania, dlatego szczerze polecam.
Składniki:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 3 płaskie łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżka dżemu truskawkowego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 jajko klasy M
- do podania: u mnie truskawki i krople czekoladowe – z białej i mlecznej czekolady, polecam również wersję z gałką lodów waniliowych
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Mieszamy składniki łyżką.
Następnie wbijamy jajko, dodajemy dżem, olej i mleko. Mieszamy całość do połączenia.
Masę wylewamy do jednej dużej filiżanki lub kubeczka. Z podanej porcji można również przygotować dwie mniejsze babeczki (w dwóch małych filiżankach).
Wkładamy do mikrofali na 2,5 – 3 minuty (w mojej kuchence mikrofalowej Electrolux ciasto było gotowe po 2:35 minuty). Ciasto powinno ładnie urosnąć. Uwaga: Jeśli będziemy je trzymać za długo zrobi się za suche.
Naszą babeczkę z kubeczka podajemy z owocami i czekoladą.
Smacznego
Super babeczka. Też często robię takie ciacha!
😀
ale pychotka !
🙂
Takiego cuda jeszcze nie robiłam 😀 ale przyznam, że kusi.
🙂
Ale fajne i jakie szybkie!
🙂
robiłam wiele babeczek w kubeczku i wszystkie były suche i jak skała te są najlepsze
Cieszę się, że smakowało 🙂