Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym (z koperkiem) Proste, pyszne danie, które doskonale syci. Taka kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym z koperkiem idealnie nadaje się na obiad. Pamiętajcie tylko, aby całość dobrze doprawić do smaku. Pyszne, zdrowe (ja zagęszczam sos jogurtem, ale oczywiście możecie użyć śmietany) i szybkie danie. Jeśli lubcie kaszę i sosy grzybowe, to ta propozycja powinna Wam posmakować 🙂
Polecam Wam również kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami. Przepis znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 6 pieczarek
- 1 mała cebula
- 250 ml bulionu
- 2 łyżki posiekanego koperku
- pieprz i sól do smaku
- olej do podsmażenia składników (z 2-3 łyżki)
- 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej PZZ Białystok
- 3 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- woda
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, dodajemy do cebuli i chwilę smażymy. Pod koniec doprawiamy całość sola i pieprzem.
Dolewamy bulion, dusimy pod przykryciem, pod koniec dodajemy koperek. Jeszcze chwilę dusimy i zagęszczamy sos mieszanką jogurtu (lub śmietany) z mąką i niewielką ilością wody, mieszamy.
Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku (pamiętajcie, że sos ma być wyrazisty – ja nie żałuję tu pieprzu). Podajemy.
Smacznego
prosto i pysznie 🙂
Oj tak 😀