Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczarkami Dziś zapraszam Was na bezmięsne kotlety. Tak, tak 😉 Tym razem podstawowym składnikiem kotletów jest kasza jęczmienna drobna. Smak wzbogacają pieczarki. Tak przygotowane kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczarkami najczęściej podaję same w towarzystwie najróżniejszych surówek lub w wersji z delikatnym sosem – najczęściej pomidorowym lub pieczarkowym. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście takich kotlecików, to polecam. Są delikatne i pyszne. Nawet moje dzieci chętnie je jedzą. W ich przypadku obowiązkowo z surówką z marchewki 😉
Inne propozycje na kotlety bez mięsa znajdziecie tutaj:
Kotlety z tuńczyka (klik)
Kotlety z kaszy gryczanej (klik)
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej drobnoziarnistej PZZ Białystok
- 2 pieczarki
- 1 mała cebula
- 1 duże jajko
- pieprz i sól do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia (niewielka ilość)
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną przepłukujemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną przekładamy na sito, studzimy. A następnie wkładamy do miski.
Pieczarki obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do kaszy wraz z pokrojoną cebulą. Wbijamy 1 jajko i całość doprawiamy pieprzem (tego zawsze warto dodać więcej, aby kotlety nie były mdłe) i solą. Wstępnie mieszamy nasze składniki. Po czym łyżka po łyżce dodajemy bułkę tartą, aż do czasu gdy z masy da się formować kotlety. U mnie przeważnie 4-5 łyżek bułki.
Z masy formujemy kotlety (dobrze dociśnijcie masę w dłoniach) obtaczając je w bułce tartej.
Kotlety smażymy z obu stron na złoto na niewielkiej ilości oleju. Uwaga! Kotlety należy ostrożnie obracać i ściągać z patelni.
Tak przygotowane kotlety podajemy same w towarzystwie surówek lub polane ulubionym sosem np. pomidorowym z tego przepisu na gołąbki bez zawijania.
Smacznego