Pyszne domowe gofry podane z miłością Gofry… my je uwielbiamy. Pamiętam, że jako dziecko potrafiłam wytrwale stać w długiej kolejce po chrupiącego gofra z bitą śmietaną. Teraz to kolejka chętnych na gofra stoi w kuchni 😉 Moja rodzina je uwielbia. Gofry sprawdzą się zarówno na obiad, jak i słodki deser, a nawet na specjalne okazje. Te prezentowane były przygotowane właśnie na taką wyjątkową chwilę. Pyszne, chrupiące, pachnące pomarańczami, a do tego domowa bita śmietana, urocze cukrowe serduszka i kawa o zapachu rumowo-waniliowym. To był wyjątkowy deser i miło spędzony czas. Jak widać nawet proste gofry mogą być bardziej wyjątkowe. Wystarczy je tylko ozdobić 😉
Panowie, takie gofry sprawdzą się również na Dzień Kobiet. Pamiętajcie, że to co zrobione własnoręcznie i od serca cieszy najbardziej 🙂
Jeśli cenicie sobie dobrą kawę, herbatę i szukacie wyjątkowych ozdób do deserów czy ciast zachęcam Was do zajrzenia na stronę Arkom Świat Kawy i Herbaty
Uwaga!
Mam dla Was również niespodziankę 😀 Kod rabatowy w sklepie https://kawaiherbata.com/ na hasło: OKRUSZKI
RABAT WYNOSI 10% i obejmuje wszystkie produkty spożywcze (kawa, herbata, dodatki cukiernicze, słodycze, konfitury, produkty BIO, owoce liofilizowane) sprzedawane w sklepie internetowym. Rabat nie łączy się z promocjami na stronie. Kod ważny jest do końca marca.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- mała szczypta soli
- kilka kropli ulubionego aromatu – u mnie pomarańczowy
Dodatkowo:
- bita śmietana
- serduszka cukrowe różowe Arkom Świat Kawy i Herbaty
Pamiętajcie! Chrupkość gofrów zależy od mocy gofrownicy. Jeśli macie słabszą dobrze ją rozgrzejcie.
Przygotowanie:
Rozgrzewamy gofrownicę. Smaruję płyty grzewcze delikatnie olejem przed pierwszą partą gofrów, później jest to zbędne (przy dobrej jakości gofrownicy).
W jednej misce ubijamy białka z małą szczyptą soli. W drugiej miksujemy żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, aromatem, cukrem i olejem. Następnie ubite białka dodajemy do masy. Całość krótko mieszamy łyżką.
Wlewamy porcje masy do rozgrzanej gofrownicy (używam małej chochelki).
Gofry podajemy z porcją bitej śmietany, posypane różowymi cukrowymi serduszkami.
Smacznego
Mnie ciekawi smak tej kawy Brzmi super
I tak też smakuje 🙂
Uwielbiam gofry a dekoracja super
Dziękuję i polecam 😀
o rany ale pyszności
🙂