Polacy pokochali sushi i nie da się temu zaprzeczyć. Jednak po degustacji pysznych rolek, czas na deser. W dzisiejszym artykule poruszymy temat deserów pasujących do sushi, które idealnie się z nim komponują, tworząc harmonijną całość.
Deser Yuzu do sushi
Myśląc o deserze pasującym do sushi, pierwsze co przychodzi nam na myśl, to deser Yuzu. Czerpie on smak i aromat z egzotycznego owocu, którego smak to połączenie nut cytrynowych i pomarańczowych z lekką goryczką grejpfruta. Jeśli zastanawiasz się, gdzie możesz skosztować specjału Yuzu, to sushi wraz z deserem spróbujesz w katowickiej Sakanie. Posmakuj, a na pewno się nie zawiedziesz!
Matcha creme brulee
Kolejną naszą propozycją deseru pasującego do sushi jest matcha creme brulee, czyli klasyk wzbogacony o matchę, czyli najprościej mówiąc zieloną herbatę w proszku. Deser ten jest przykładem idealnego połączenia delikatnego smaku tradycyjnego creme brulee z intensywnym smakiem oraz kolorem matchy. Warto zaznaczyć, że ta propozycja jest niezwykle popularnym deserem do sushi w wielu miejscach na całym świecie, które specjalizują się w specjałach kuchni japońskiej.
Lody sezamowe deserem do sushi
Lody sezamowe to nasza kolejna propozycja idealnego deseru do sushi. Ta przekąska jest bardzo popularna w Azji, gdzie sezam wykorzystuje się w kuchni na szeroką skalę, zarówno do potraw słonych, jak i słodkich. Lody sezamowe charakteryzują się wyrazistym smakiem swojego głównego składnika, dzięki czemu są oryginalne i wyjątkowe. A komu najbardziej przypadnie ten deser do sushi? Z pewnością miłośnikom mocnych, orzechowych aromatów!
Delikatne mochi jako deser do sushi
Nasza następna propozycja to mochi. Jest to klasyczny deser, który idealnie pasuje do sushi, a jego przygotowanie w Japonii urasta do rangi rytuału. Przysmak ten, choć wygląda jak małe kluseczki, nazywany jest również ciasteczkami, a najczęściej przygotowywany jest w okresie noworocznym, ponieważ według tradycji zjedzenie mochi ma zapewnić pomyślność w ciągu następnego roku. Ten deser do sushi zrobiony jest z mąki ryżowej lub specjalnej odmiany ryżu, która pod wpływem gotowania i temperatury staje się klejąca i plastyczna, co pozwala na uformowanie niewielkich kuleczek.
Owocowe sorbety
Kolejnym świetnym wyborem po zasmakowaniu sushi są owocowe sorbety. Limonka, mango czy truskawka to idealne propozycje, które nadają się do zjedzenia po skosztowaniu dania z ryb i ryżu. Owocowe sorbety są delikatne i orzeźwiające, dzięki czemu pozwalają na zachowanie równowagi po obfitszym posiłku.
Miłośnicy sushi wiedzą, że nie jest to zwykła potrawa, dlatego warto skusić się na deser, który podniesie to kulinarne doświadczenie na jeszcze wyższy poziom. Słodkie, ale i kwaskowate desery pozwolą na stworzenie idealnej harmonii smaków, dzięki czemu cały posiłek pozostawi po sobie przyjemne wspomnienia. A czy Ty masz swój ulubiony deser, który zamawiasz do sushi? Czekamy na komentarze!
*artykuł sponsorowany