Jaki typ mąki wybrać? Przewodnik kuchenny

Dobrze zaopatrzony sklep z artykułami spożywczymi oferuje klientom szeroki wybór mąki. Największą popularnością cieszy się oczywiście mąka pszenna, która przez lata była niemalże jedyną, po którą sięgaliśmy. Obecnie można sięgnąć po mąkę razową, żytnią, owsianą, a także wiele innych, które nierzadko są naprawdę zaskakujące. Zapraszamy do naszego krótkiego przewodnika po rodzajach mąk, które w kuchni sprawdzają się naprawdę świetnie.

Czym charakteryzuje się mąka pszenna?

Jak już wspomnieliśmy we wstępie, największą popularnością cieszy się wśród Polaków mąka pszenna. To właśnie po nią sięga najwięcej gospodyń domowych. Świetnie sprawdza się w przypadku słodkich wypieków, można przygotować z niej kopytka, klasyczny makaron. Jest niezastąpiona w przypadku placków ziemniaczanych. Nie jest odpowiednia dla osób cierpiących na celiakię bądź nietolerancję glutenu, z uwagi na jego zawartość.

Decydując się na zakup mąki pszennej, musisz pamiętać, że dostępne są różne jej typy. Mówią one o zawartości substancji mineralnych, a jednocześnie wskazują na przeznaczenie mąki. I tak typ 450 sprawdza się najlepiej w przypadku ciast biszkoptowych, a 550 ciast drożdżowych. Na kluski, pierogi i makarony najlepsza będzie mąka typ 500. Warto dodać, że dostępna jest również tak zwana semolina, czyli gruboziarnista mąka pszenna, która jest doskonałym źródłem błonnika.

Co cechuje mąkę orkiszową?

Ten rodzaj mąki to dobry wybór dla wszystkich diabetyków. Nie przyczynia się ona bowiem do wahań poziomu glukozy we krwi. Z powodzeniem można nią zastępować mąkę pszenną. Świetnie sprawdzi się w przypadku pierogów, makaronu, naleśników. Można piec z niej również ciasta, a nawet chleb. Jej atutem jest mniejsza zawartość kalorii, a wyższa białka. Jeśli na dobre wprowadzisz ją do swojej kuchni, możesz mieć pewność, że kondycja Twoich włosów i paznokci wyraźnie się poprawi. Wszystko dzięki zawartości kwasu krzemowego.

Czy mąka ryżowa to dobry wybór?

Mniej znanym rodzajem mąki, który jednak zasługuje na uwagę jest bez wątpienia mąka ryżowa. Jest ona doskonałym źródłem:

  • błonnika;
  • wapnia;
  • magnezu;
  • fosforu;
  • witamin z grupy B.

Do jej największych atutów zalicza się niewielką ilość kalorii. Jest ona również lekkostrawna. Z powodzeniem możesz zastępować nią tradycyjną mąkę pszenną. Nadaje się do wypieku ciast, jest dobra również do naleśników. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby na jej bazie przyrządzić pyszne pierogi.

Jakie zalety ma mąka kukurydziana?

Jeśli szukasz mąki o dużej zawartości błonnika, postaw na kukurydzianą. Dostarcza ona również:

  • żelaza;
  • magnezu;
  • witaminy E;
  • witaminy A.

Jest doskonałym źródłem również witamin z grupy B. Możesz wykorzystać ją do przygotowywania niemalże wszystkich dań. Sprawdza się bardzo dobrze w przypadku ciast, upieczesz z niej doskonały chleb. Jest dobra do naleśników, możesz nią również zagęszczać sosy i zupy. Obecnie z jej zakupem nie ma większych problemów.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz