Jak zrobić deser z dodatkiem kawy?

Kawa to mieszanka pobudzająca, którą nie tylko można parzyć na wiele ciekawych sposobów, ale która przydaje się w kuchni również w innych aspektach. Pobudzająca esencja sprawdza się bowiem doskonale jako dodatek do różnego rodzaju deserów i ciast. Poznaj najsmaczniejsze propozycje i spraw, że w całym mieszkaniu będzie pachnieć aromatyczną kawą w postaci świeżych wypieków! 

Jaką kawę wybrać do deserów? 

Kawa jest mało wymagającym składnikiem w kuchni słodkiej. Tak jak w przypadku parzonego napoju najlepiej sprawdza się jednak w postaci świeżej. Szukając idealnej mieszanki, która nie tylko wzmocni smak deserów, ale zapewni im również odpowiedni aromat i konsystencję, warto wybierać sprawdzone produkty, takie jak np. kawa z Włoch. Dobrze pamiętać, że najlepiej sprawdza się kawa ziarnista, która jest zmielona tuż przed użyciem. Dzięki temu możliwe jest wydobycie z niej maksimum smaku. Zasadę tę należy stosować nie tylko podczas parzenia napoju pobudzającego, ale również w momencie przygotowywania ciast i deserów.

Pyszne propozycje na deser z dodatkiem kawy

Kawa posiada cenne właściwości, które po zaparzeniu w odpowiedniej temperaturze wody, mogą znacznie poprawić funkcjonowanie całego organizmu. Esencja jest odpowiedzialna między innymi za pobudzenie organizmu do działania, a także wspieranie układu trawiennego. Mieszanka używana jako dodatek deserów jest jednak zazwyczaj przygotowywana w dość wysokiej temperaturze. Nie zmienia to jednak walorów smakowych kawy, które dla wielu osób stanowią jeden z ważniejszych powodów jej spożywania. Esencja świetnie podkreśla smak słodkich ciast, sprawiając, że zyskują one niebywałego aromatu.

Sernik cappuccino

Sernik to ciasto, które może być przygotowywane zarówno w klasycznej wersji, jak i w nieco bardziej szalonej postaci. Popularne ciasto na bazie mascarpone z dodatkiem kawy doskonale łączy słodkie i gorzkie smaki. Całość warto urozmaicić kruchym spodem, który polepsza konsystencję całej propozycji. 

Brownie z kawą

Nie od dziś wiadomo, że kawa doskonale łączy się ze słodkim smakiem czekolady. Połączenie to jest idealnym pomysłem na pobudzenie kubków smakowych. Do najbardziej popularnych ciast, których głównym składnikiem jest właśnie czekolada, należy brownie. Aby urozmaicić nieco ten deser, w trakcie przygotowywania ciasta wystarczy wlać do niego mocne, schłodzone espresso. Taka propozycja doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy na spotkaniu rodzinnym lub przyjęciu z przyjaciółmi. 

Tiramisu

Nie można wymieniać deserów z dodatkiem kawy, bez wspominania o jednym z najpopularniejszych słodkich propozycji na bazie pobudzającej mieszanki. Tiramisu kawowe to alternatywa dla osób, które nie chcą przygotowywać tego ciasta z dodatkiem alkoholu. Aby przyrządzić taki deser, wystarczy wykorzystać biszkopty, serek mascarpone, świeże żółtka, cukier, kakao oraz oczywiście aromatyczne espresso lub kawę z kawiarki. Całość warto podawać w szklanych naczyniach, dzięki którym wszystkie warstwy tiramisu są widoczne.

Jak widać, kawa posiada wiele zastosowań. Odpowiednio przygotowana może stanowić dodatek do wielu słodkich propozycji, a niekiedy grać w nich pierwsze skrzypce. Warto pamiętać o prawidłowym przygotowaniu esencji. Kawa powinna być również możliwie najlepszej jakości, świeżo palona i dobrze zmielona. Tylko wtedy jest ona w stanie zapewnić doskonały smak deseru. Produkty, które pochodzą od najlepszych producentów kawy można znaleźć w sklepie Cafe Silesia.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz