Budyniowe ciasteczka bez jajek
Lubicie ciasteczka? My uwielbiamy. Na koniec dnia 馃槈 zostawiam Wam jeden z 艂atwiejszych przepis贸w na domowe ciasteczka. Pyszne, proste w przygotowaniu ciasteczka bez jajek. Kilka prostych sk艂adnik贸w, kt贸re na pewno znajdziecie w swojej kuchni, chwila przygotowa艅 i … Ciasteczka gotowe 馃槉 Dodatek budyniu sprawia, 偶e ciasteczka s膮 kruche i dos艂ownie rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach. Ja je uwielbiam 馃槉
Jak zrobi膰 domowe ciasteczka bez jajek?


Sk艂adniki:
- 125 g m膮ki pszennej – u mnie tortowa TOTA
- 125 g mas艂a (mi臋kkie, wyj臋te wcze艣niej z lod贸wki)
- 40 g cukru pudru
- 1 budy艅 艣mietankowy lub waniliowy (40 g)
- 3/4 艂y偶eczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mi臋kkie mas艂o miksujemy z cukrem pudrem.
Nast臋pnie dodajemy proszek budyniowy i stopniowo m膮k臋 z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Teraz ciasto zagniatamy r臋k膮 tworz膮c a la kul臋 (r臋k臋 mo偶na delikatnie podsypa膰 m膮k膮).
Misk臋 z ciastem wk艂adamy do lod贸wki na czas rozgrzania piekarnika.
Z ciasta w d艂oniach formujemy ma艂e kuleczki. Lekko sp艂aszczamy i uk艂adamy w odst臋pach na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
Ka偶de z ciasteczek dodatkowo sp艂aszczamy widelcem tworz膮c wzorek.
Ciasteczka pieczemy do 艂adnego zarumienienia spodu w temp. 180 stopni (grzanie g贸ra-d贸艂, bez termoobiegu). Czas pieczenia zale偶y od piekarnika, u mnie oko艂o 15 minut. Ciasteczka nale偶y obserwowa膰 (ju偶 po 12 minutach warto podnie艣膰 jedno z ciasteczek i zobaczy膰 jak wygl膮da d贸艂).
Ciasteczka studzimy i dopiero po chwili 艣ci膮gamy z blaszki.
Smacznego
*wpis we wsp贸艂pracy z TOTA