Budyniowe ciasteczka bez jajek

Budyniowe ciasteczka bez jajek

Lubicie ciasteczka? My uwielbiamy. Na koniec dnia ? zostawiam Wam jeden z łatwiejszych przepisów na domowe ciasteczka. Pyszne, proste w przygotowaniu ciasteczka bez jajek. Kilka prostych składników, które na pewno znajdziecie w swojej kuchni, chwila przygotowań i … Ciasteczka gotowe ? Dodatek budyniu sprawia, że ciasteczka są kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Ja je uwielbiam ?

Jak zrobić domowe ciasteczka bez jajek?

Składniki:

  • 125 g mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
  • 125 g masła (miękkie, wyjęte wcześniej z lodówki)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem.

Następnie dodajemy proszek budyniowy i stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Teraz ciasto zagniatamy ręką tworząc a la kulę (rękę można delikatnie podsypać mąką).

Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika.

Z ciasta w dłoniach formujemy małe kuleczki. Lekko spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Każde z ciasteczek dodatkowo spłaszczamy widelcem tworząc wzorek.



Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia spodu w temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależy od piekarnika, u mnie około 15 minut. Ciasteczka należy obserwować (już po 12 minutach warto podnieść jedno z ciasteczek i zobaczyć jak wygląda dół).

Ciasteczka studzimy i dopiero po chwili ściągamy z blaszki.

Smacznego

*wpis we współpracy z TOTA

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Justyna says:

    Przecudne ciasteczka, szybkie i smaczne, chyba najbardziej kruche, jakie dotychczas robiłam. Użyłam podwójnej porcji, ale i tak za mało, rodzina pochłonęła je tak szybko, że nie zdążyły do końca ostygnąć:)

Dodaj komentarz