Budyniowe ciasteczka bez jajek

Budyniowe ciasteczka bez jajek

Lubicie ciasteczka? My uwielbiamy. Na koniec dnia 馃槈 zostawiam Wam jeden z 艂atwiejszych przepis贸w na domowe ciasteczka. Pyszne, proste w przygotowaniu ciasteczka bez jajek. Kilka prostych sk艂adnik贸w, kt贸re na pewno znajdziecie w swojej kuchni, chwila przygotowa艅 i … Ciasteczka gotowe 馃槉 Dodatek budyniu sprawia, 偶e ciasteczka s膮 kruche i dos艂ownie rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach. Ja je uwielbiam 馃槉

Jak zrobi膰 domowe ciasteczka bez jajek?

Sk艂adniki:

  • 125 g m膮ki pszennej – u mnie tortowa TOTA
  • 125 g mas艂a (mi臋kkie, wyj臋te wcze艣niej z lod贸wki)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 budy艅 艣mietankowy lub waniliowy (40 g)
  • 3/4 艂y偶eczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mi臋kkie mas艂o miksujemy z cukrem pudrem.

Nast臋pnie dodajemy proszek budyniowy i stopniowo m膮k臋 z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Teraz ciasto zagniatamy r臋k膮 tworz膮c a la kul臋 (r臋k臋 mo偶na delikatnie podsypa膰 m膮k膮).

Misk臋 z ciastem wk艂adamy do lod贸wki na czas rozgrzania piekarnika.

Z ciasta w d艂oniach formujemy ma艂e kuleczki. Lekko sp艂aszczamy i uk艂adamy w odst臋pach na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.

Ka偶de z ciasteczek dodatkowo sp艂aszczamy widelcem tworz膮c wzorek.



Ciasteczka pieczemy do 艂adnego zarumienienia spodu w temp. 180 stopni (grzanie g贸ra-d贸艂, bez termoobiegu). Czas pieczenia zale偶y od piekarnika, u mnie oko艂o 15 minut. Ciasteczka nale偶y obserwowa膰 (ju偶 po 12 minutach warto podnie艣膰 jedno z ciasteczek i zobaczy膰 jak wygl膮da d贸艂).

Ciasteczka studzimy i dopiero po chwili 艣ci膮gamy z blaszki.

Smacznego

*wpis we wsp贸艂pracy z TOTA

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz