Domowe pierniczki gwiazdki

Domowe pierniczki gwiazdki

Domowe pierniczki gwiazdki

Dziś mam dla Was przepis na domowe pierniczki. Za szybko? Nie 😉 Ja często piekę domowe pierniczki. Cała rodzina je uwielbia. Te upiekłam na życzenie synka. To jest dopiero mały piernikożerca 😉 Pierniczki z tego przepisu są miękkie, puszyste i można je od razu jeść. Polecam je i Wam. Idealne pierniczki na święta i nie tylko. To kto się skusi na takie domowe pierniczki?

Domowe pierniczki – prosty przepis

Do przygotowania domowych pierniczków potrzebujecie kilku prostych składników i chwili czasu. Pierniczki z tego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu. Wychodzą od razu miękkie. Takie miękkie pierniczki śmiało je robić z maluchami. Moje dzieci uwielbiają wycinać takie domowe pierniczki. Jeszcze bardziej uwielbiają je zjadać. Polecam Wam ten prosty przepis na pierniczki. Jeśli lubicie możecie je oczywiście polukrować lub zatopić w rozpuszczonej czekoladzie.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 pełnych łyżek cukru trzcinowego lub zwykły cukier
  • 3 łyżeczki (z lekką górką) przyprawy do piernika
  • 100 ml płynnego miodu – użyłam lipowy nektarowy
  • 2 czubate łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 jajka M
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Do garnuszka wkładamy masło, dodajemy miód i cukier. Podgrzewamy składniki na małej mocy palnika, często mieszając. Nie doprowadzamy naszej “mieszanki” do wrzenia. Składniki powinny się rozpuścić i ładnie połączyć. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i wbijamy jajka. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie wlewamy naszą słodką mieszankę z garnuszka. Mieszamy składniki łyżką. Gdy to już nie będzie możliwe lekko podsypujemy rękę mąką i mieszamy składniki tworząc coś w rodzaju a la kuli. Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki.

Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 10-12 min. Po tym czasie ciasto przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą.

Wycinamy dowolne kształty. U mnie gwiazdki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach.
Pieczemy około 8-10 min. Pierniczki należy obserwować, kiedy zrobią się puszyste i lekko złociste wyjmujemy blachę. Warto sprawdzić dół pierniczka czy jest ładnie rumiany.

Pierniczki po przestudzeniu są gotowe od razu do jedzenia. Jeśli chcecie możecie je udekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz