Jak smakuje Wielkanoc? O przyprawach słów kilka

Wielkanoc to wyjątkowy czas, który spędzamy w gronie najbliższych. Czas pełne kolorów, radości i smaku. Słodkie mazurki, faszerowane jajka, żurek, swojskie pasztety i wędliny. Smakołyków nie brakuje. Co jest ich podstawą? Serce i… Dobre przyprawy! To one są kluczem kulinarnego sukcesu. 

Dobrej jakości przyprawy dla gastronomii

Czy któraś potrawa może obyć się bez przypraw? Zdecydowanie nie. Dlatego warto sięgać po te sprawdzone i dobrej jakości. Taki producent przypraw dla gastronomii jak Mr Cook to gwarancja smaku i jakości. Przyprawy klasyczne, w płynie, mieszanki przypraw. Tu każdy wielbiciel kulinariów znajdzie coś dla siebie. 

Jakie przyprawy do wielkanocnych potraw?

Majeranek, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy 

Żaden żurek wielkanocny czy barszcz biały nie może się bez nich obejść. To podstawa ich smaku. To dzięki nim te wielkanocne potrawy kuszą nas smakiem i aromatem. Przyprawy te przydadzą się też podczas przygotowań domowych pasztetów i mięs na świąteczny obiad.

Tymianek i rozmaryn

Dzięki nim mięsa będą miały jeszcze bardziej wyrazisty smak. Pieczone, duszone, smażone. Świąteczny obiad jest pełen smaku i możliwości. Wystarczy go tylko dobrze doprawić.

Gałka muszkatołowa

Często niedoceniana, pomijana. Warto jednak ją mieć w swoich szafkach. To świetny dodatek do sosów, którymi możemy podkreślić smak jaj, mięs i wielkanocnych wędlin.

Wanilia

Dobrej jakości wanilia to podstawa każdego wypieku i deseru.To nią pachną mazurki, keksy, serniki i małe babeczki do koszyczka. To ona nadaje smaku domowym ciasteczkom. Wanilia od zawsze uwodzi, kusi. Warto mieć ją w swojej kuchni.

Oczywiście to nie jedyne przyprawy. Wielkanoc ma wiele smaków. W każdym domu królują inne wyjątkowe połączenia. Jednak bez względu na gust, smak czy sam przepis, nigdzie nie brakuje podstawowego składnika jakim są przyprawy.

/artykuł sponsorowany/

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz