Babka jak keks

babka keks

Babka jak keks

Dziś mam dla Was przepis na babkę nadzianą bakaliami. Babka jak keks to świetne połączenie dwóch ciast, które tak często goszczą na wielu wielkanocnych stołach. Taka wielkanocna babka nadziana ulubionymi bakaliami (u mnie migdały, rodzynki, skórki pomarańczowe i cytrynowe) jest nie tylko smaczna, ale też prosta w przygotowaniu (wystarczy wszystko wymieszać). To jedno z tych ciast, które długo zachowuje świeżość. My ją uwielbiamy 🙂 Polecam.

Babka jak keks

Babka z bakaliami – jak przygotować?

Do przygotowania takiej babki potrzebujecie kilku prostych podstawowych składników i ulubionych bakalii. Ja dziś dodałam migdały, rodzynki i skórki z pomarańczy i cytryny. Wyszło przepysznie.

Większość składników niezbędnych do przygotowania babki znajdziecie w sklepie https://www.sklep.bacowkatowary.pl/ Znajdziecie tam też wyborne wędliny, słodycze, herbaty i inne produkty na święta (i nie tylko). Z kodem SLODKIEOKRUSZKI macie 10% zniżki na zakupy. Kod ważny do 30.04.2024 r.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej + do obtoczenia bakalii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • około 1/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 3 jajka M
  • pół szklanki ulubionych bakalii (ilość po posiekaniu): u mnie migdały, rodzynki sułtańskie, skórka z pomarańczy i skórka z cytryny
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Bakalie siekamy nożem, przekładamy do miski i mieszamy z mąką ziemniaczaną (około 2 czubate łyżeczki).

Masło rozpuszczamy, odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru, mąki, proszek do pieczenia i nasze masło. Wszystko mieszamy do połączenia.

Na koniec do masy wsypujemy przygotowane bakalie. Mieszamy.

Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (średnia wielkość).

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu)  do tzw. suchego patyczka. U mnie ciasto piecze się około 40 minut. Pamiętajcie jednak, że każdy piekarnik piecze inaczej, sprawdzamy zawsze stan upieczenia patyczkiem.

Wystudzeniu babkę dowolnie dekorujemy.

Smacznego

Wpis we współpracy z Bacówka towary tradycyjne

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz