Ekspresowy sernik – zmiksuj i do piekarnika

Ekspresowy sernik – zmiksuj i do piekarnika

Kto lubi serniki? Ja i moja rodzina wręcz je kochamy ❤️ Dziś mam dla Was przepis na prosty, wręcz ekspresowy sernik. Oczywiście mam tu na myśli czas przygotowania 😉 Wystarczy wszystko zmiksować i można podane składniki i już można piec 🙂 Mój sernik podałam tym razem na biszkoptach wrocławskich. To nie tylko prosty pomysł na spód, ale również pyszne wzbogacenie ciasta.

To kto się skusi na kawałek takie sernika?



Składniki:

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy 40 g
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie biszkoptów wrocławskich Mamut
  • mała miseczka mleka do namoczenia biszkoptów

Przygotowanie:

Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia napełnioną do połowy wodą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotowujemy sernik.

Masło rozpuszczamy.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i budyń (proszek). Całość dokładnie miksujemy.

Dolewamy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę miksujemy.

Do naszych zmiksowanych składników dodajemy cało ser z wiaderka. Wszystko miksujemy do połączenia (nie za długo).

Formę (u mnie 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy układamy jeden obok drugiego biszkopty. Każdy biszkopt należy krótko zanurzyć w mleku.



Na nasz spód z ciasteczek wykładamy łyżką masę.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku około 80 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na jeszcze z 15-20 minut. Dopiero teraz uchylamy drzwiczki, a po około 10 minutach można wyciągać sernik. Uwaga! Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego obserwujemy ciasto. Jeśli będzie się zbyt mocno spiekać można zmniejszyć lekko temperaturę.

Sernik oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego



Wpis we współpracy reklamowej z Mamut S.A.

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz