Jak powstaje wata cukrowa?

Lekka jak chmurka, uwielbiana przez najmłodszych, królowa deptaków, festynów i dziecięcych imprez. Wata cukrowa. Któż z nas jej nie zna? Dla wielu to wspomnienie beztroskich dziecięcych lat, wspomnienie najlepszych wakacji lub wyjątkowych urodzin. Tak prosta, tak słodka i jednocześnie tak pyszna i lekka niczym chmurka. Czy was też zawsze tak hipnotyzowała maszyna do waty cukrowej? Czy od razu biegliście w jej kierunku z pieniążkiem, by kupić sobie ulubiony smakołyk? A może od zawsze zastanawialiście się jak zrobić watę cukrową? Dziś kilka słów o tym wyjątkowym deserze, który od lat niezmiennie zachwyca. Bo któż choć raz nie miał w ręku tej słodkiej chmurki?

Z czego robi się watę cukrową?

Przygotowanie waty cukrowej jest niezwykle proste. Wystarczy odpowiednia odpowiednia maszyna do waty cukrowej i zwykły biały cukier. Jak to możliwe? Okazuje się, że cukier poddany odpowiedniej obróbce termicznej rozdziela się na drobne niteczki i szybko zastyga w powietrzu. Jeśli się go odpowiednio szybko połączy z kolejnymi niteczkami, to bez trudu przygotuje się idealny słodki obłoczek. 

Rodzaje waty cukrowej

Wata cukrowa nie bez powodu porównywana jest do białej chmurki. Niteczki cukru są jasne i w połączeniu przypominają obłoczek, który wręcz rozpływa się w ustach. Jednak na pewno każdy zauważył, że na wielu jarmarkach i imprezach można też spotkać kolorowe waty cukrowe na patyczku. Jak można je przygotować? Chcąc uzyskać kolorową lub smakową watę cukrową konieczne jest wcześniejsze zabarwienie cukru gotowymi barwnikami spożywczymi lub dodanie aromatu. Sztuczne barwniki zmienią wyłącznie kolor waty cukrowej, naturalne zaś zmieniają również jej smak. Można też kupić gotowe pojemniczki z już z odpowiednio zabarwionym cukrem. Wówczas wystarczy tylko nabrać odpowiednią ilość cukru i przygotować niebieską, żółtą czy różową watę cukrową.

Jak zrobić watę cukrową?

Wiele osób próbuje zrobić watę cukrową w domu, bez użycia odpowiedniej maszyny. Czy jest to możliwe? Poniekąd. Można rozpuścić cukier na patelni i użyć trzepaczki do jajek, by powstały niteczki. Jednak nie uzyskamy w ten sposób puszystej jak chmurka waty cukrowej. Otrzymamy wyłącznie urocze, słodkie, cienkie niteczki. Najlepszym sposobem na otrzymanie wymarzonego, słodkiego deseru na patyku jest dobrej jakości maszyna do waty cukrowej. Mając taką maszynę wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość cukru do specjalnego bębna w urządzeniu. Włączyć urządzenie i czekać aż niteczki karmelu zaczną wypełniać kołnierz maszyny do waty cukrowej. Teraz już tylko należy zebrać słodkie niteczki na długi patyczek (najlepiej drewniany). Trzeba to robić stosunkowo szybko. Niteczki powinno się nawijać na patyczek. Kręcimy patyczkiem nad głowicą misy, a nie wokół niej. 

Rada: Karmelowe niteczki lepiej przyczepiają się do lekko zwilżonego patyczka. 

Jak działa maszyna do waty cukrowej?

Maszyny do waty cukrowej wyglądają różnie. Jedne są duże, inne mniejsze. Mamy maszyny do waty cukrowej na wózku lub te bardziej kompaktowe, które można śmiało używać na domowych przyjęciach. Jednak bez względu na wielkość czy rodzaj, każda maszyna działa podobnie i jej główna, podstawowa część składa się z tych samych elementów. Maszyna do waty cukrowej składa się z mocnej grzałki i wirnika. Grzałka ma za zadanie odpowiednio podgrzać i skarmelizować cukier, który wsypujemy do maszyny za pomocą łopatki. Drugi element – wirnik – tworzy te uwielbiane cienkie włókna. Niteczki gromadzą się w specjalnym kołnierzu. Konstrukcja takiej maszyny do waty cukrowej jest zatem bardzo prosta. 

Czym kierować się przy wyborze maszyny do waty cukrowej?

Wszystko zależy od tego jak i kiedy mamy zamiar używać maszyny. Jeśli szukamy maszyny do cukierni lub będziemy jej używać w naszym bistro, to warto wybrać zaawansowane urządzenie, które pozwoli na dłuższą i wydajniejszą pracę. Jeśli chcemy coś do domu, to oczywiście powinniśmy szukać małych, kompaktowych urządzeń, które bez problemu schowamy w szafce. Maszyna do waty cukrowej z wózkiem i pokrywą jest idealna, gdy pracujemy na świeżym powietrzu. To najlepsza maszyna na jarmarki, festyny itd. 

Moc urządzenia ma znaczenie

Nie tylko wielkość urządzenia ma znaczenie. Bardzo ważna jest też moc grzania urządzenia. Im wyższa moc tym lepszą wydajnością będzie się cechowało urządzenie i pozwoli szybko przygotować watę cukrową (czasem wystarczy 30 sekund).  

Przygotowanie waty cukrowej nie jest specjalnie skomplikowane. Wystarczy dobre urządzenie, sprawna ręka, cukier i patyczek. Tylko tyle. Prosto, słodko i efektownie. Słodka chmurka na patyku od lat cieszy się popularnością i myślę, że nie minie ona jeszcze przez długie lata. Bo choć nie jest to deser dietetyczny, to od czasu do czasu jej zjedzenie nic nam nie zrobi, a może sprawić dużo radości.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Pozostaw odpowiedź Kama Anuluj pisanie odpowiedzi