Dziś zapraszam Was nie tylko na dwa pyszne przepisy – na szybką imprezową sałatkę (w lekkim sosie czosnkowym) oraz mini kotleciki w razowej panierce (idealne na imprezy). Chciałabym również napisać Wam kilka słów o moim nowym odkryciu jakim są pyszne, a do tego zdrowe panierki, które nadają moim tradycyjnym potrawą tej wyjątkowej smakowej nuty. O czym mowa? O projekcie AlePanierka
A teraz kilka słów od pomysłodawców: „Projekt AlePanierka powstał w odpowiedzi na potrzeby konsumentów, szukających nowych pomysłów na ciekawe i wartościowe potrawy. Jest to produkt dla wszystkich, którzy lubią próbować nowości, chętnie sięgają po naturalne i wartościowe produkty, nie lubią sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i konserwantów, unikają pustych kalorii. AlePanierka to ciekawa i przede wszystkim wartościowa alternatywa dla bułki tartej. Nasze panierki to bogactwo wartościowych składników i wysoka zawartość błonnika. Mieszanki AlePanierka zawierają wyłącznie naturalne składniki (otręby, ziarna sezamu, len, orzechy itp.).”
Osobiście jestem zachwycona tym pomysłem, a co najważniejsze smakiem i składnikami każdej panierki. W ofercie znajdziecie trzy warianty:
- AlePanierka Sezamowa – skład: otręby pszenne spożywcze (40%), sezam łuszczony (35%), len złoty odtłuszczony (15%), sezam czarny (10%);
- AlePanierka Orzechowa (bez glutenu) – płatki jaglane (46%), orzechy arachaidowe prażone (35%), złoty len odtłuszczony (19%);
- AlePanierka Razowa do kurczaka – bułka tarta (mąka, sól, drożdże, woda), otręby pszenne spożywcze (26%), papryka czerwona słodka (4%), przyprawy.
Panierki są dostępne w dwóch wielkościach: 300 g oraz 80 g
Panierki mają naprawdę dużo zastosowań. Dziś prezentuję Wam dwa z nich. Przepisy doskonale sprawdzą się np. na przyjęciu:
Mini kotleciki w razowej panierce
Składniki:
- pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie 3, ale ilość dostosujemy do potrzeb)
- 2 jajka M
- AlePanierka Razowa do kurczaka
- olej ryżowy do smażenia
- podajemy z ulubionym zestawem surówek np. z surówką z czerwonej kapusty (klik) , warzywami lub jako dodatek do sałatek
Przygotowanie:
Piersi kroimy na małe kotlety, każdy lekko rozbijamy. Mięso maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w panierce (z obu stron). Nie ma potrzeby dodatkowego doprawiania kotlecików. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Podajemy z ulubionym zestawem surówek, z warzywami lub jako dodatek do sałatek (przykładowy przepis poniżej).
Smacznego
Imprezowa sałatka (w lekkim sosie czosnkowym)
Składniki:
- 3 mini kotleciki w razowej panierce od AlePanierka
- 1 duży pomidor + odrobina szczypiorku
- 1 większy ogórek (z tego przepisu)
- 3-4 garście miksu sałat
- 3 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotleciki kroimy w paski, te opcjonalnie na pół. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w półplasterki ogórka i miks sałat.
W miseczce dokładnie mieszamy jogurt, ze startym na drobnych oczkach ząbkiem czosnku i przyprawami (sól, pieprz).
Do składników w misce dodajemy sok, mieszamy. Sałatkę przekładamy na talerz, na wierzch układamy pomidora (przeciętego jak na zdjęciu lub w ćwiarteczkach) i posypujemy go szczypiorkiem.
Smacznego