Imprezowe ptysie z pastą rybną – szybka przekąska Dziś mam dla Was przepis na kolejną pyszną imprezową przekąskę. Ptysie nadziewane pastą rybną. Ja wykorzystuję do tego gotowe ptysie Brześć. Dzięki temu całość można przygotować dosłownie w kilka minut. Takie imprezowe ptysie z pastą rybną znikają u mnie bardzo szybko. Polecam je i Wam, spróbujcie.
Składniki:
- około 300 g wędzonej ryby – pstrąga lub makreli
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- pieprz i sól do smaku
- gotowe ptysie Brześć
Przygotowanie:
Kawałki ryby przekładamy do miski, sprawdzając czy nie ma ości. Rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka, drobno pokrojone ogórki kiszone, majonez i jogurt. Doprawiamy całość czarnym mielonym pieprzem (spora szczypta) i solą (niewielka ilość). Mieszamy składniki, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku.
Ptysie kroimy na pół. Na spód nakładamy pastę rybną, przykrywamy drugą połową ptysia. Tak przygotowane ptysie układamy na talerzu. Zdobimy listkami bazylii lub szczypiorkiem i podajemy.
Smacznego