Piernikowe bajaderki Lubicie szybkie desery? Szukacie czegoś na przyjęcie lub sylwestra? A może po prostu macie ochotę na coś słodkiego? Jeśli tak polecam Wam prosty przepis na piernikowe bajaderki. Takie małe piernikowe kule w czekoladzie są nie tylko doskonałym pomysłem na deser, ale też sposobem na wykorzystanie połamanych lub zapomnianych kawałków ciastek, pierniczków, ciast, muffinek, wafli itd. Spróbujcie. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na każdą okazję 🙂 Nic tylko robić i… jeść 😉
Piernikowe bajaderki – prosty deser bez pieczenia
Składniki:
- 180 g pierniczków bez lukru*
- 20 g suchych połamanych wafli*
- 2 łyżki masła extra OSM Radomsko
- 3 łyżki dżemu wiśniowego z kawałkami wiśni
- 2 pełne łyżki żurawiny Bakalland
- 2 łyżki czerwonego słodkiego wina lub innego alkoholu np. nalewki (ale wówczas należy dostosować ilość alkoholu)
- czekolada na polewę – u mnie około 180 g czekolady Stracciatella
- zmielone orzechy laskowe do posypania kulek
Rada: Można użyć różnych kawałków ciast np. muffinki, biszkopta itd Ale w wersji piernikowej powinny przeważać pierniczki lub piernik
Przygotowanie:
Pierniczki i wafle wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Dodajemy suszoną żurawinę, jeszcze chwilę miksujemy, by i ta się lekko rozdrobniła.
Następnie wsypujemy wszystko do miski, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Kolejno dodajemy dżem i alkohol, dokładnie mieszamy.
Miskę z masą wkładamy na około 15-20 minut do lodówki w celu schłodzenia masy. Ułatwi to formowanie kulek.
Z masy w dłoniach formujemy kulki. Układamy je na talerzu.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą kuleczkę zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie.
Wyjmujemy za pomocą łyżeczki i układamy np. na folii.
Z wierzchu posypujemy wszystkie zmielonymi orzechami laskowymi. Odstawiamy bajaderki w chłodne miejsce, aby czekolada zastygła.
Smacznego