Imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem
Dziś mam dla Was przepis na pyszne imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem. U mnie zawsze znikają w mgnieniu oka. Proste w przygotowaniu, puszyste drożdżowe ciasto i pyszne nadzienie. Do tego wystarczy podać tylko dobrej jakości ketchup i domowy sos czosnkowy. Nic tylko jeść ze smakiem. Takie nadziewane bułeczki śmiało możecie też przygotować np. na obiad lub zabrać ze sobą do pracy. Imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno 🙂 Szczerze polecam!
Jak zrobić nadziewane imprezowe bułeczki?
Wykonanie takich domowych nadziewanych bułeczek jest naprawdę proste. Mąka, drożdże, mleko i kilka innych podstawowych składników plus coś pysznego na farsz. Pamiętajcie, że to on jest najważniejszy. Ja tym razem zrobiłam farsz z pieczarek, włoskiej mozzarelli i wędzonej piersi z kurczaka. To był strzał w 10. Prosto i pysznie. Świetną soczystą wędzoną pierś z kurczaka i doskonałą włoską mozzarelle znalazłam w Schronisku Bukowina.
Dlaczego warto zrobić zakupy online w Schronisku Bukowina?
W ich sklepie znajdziecie same jakościowe produkty, takie jak wędliny, syropy, musy, soki, konfitury, dżemy, pieczywo, produkty garmażeryjne, miody, sery od zaufanych lokalnych dostawców i doskonałe produkty włoskie, które sami importują. Ogromny wybór poparty jakością. No i oczywiście pyszny smak. Ich wędliny są naprawdę pyszne, tak jak i pozostałe produkty. Całą rodziną się w nich rozsmakowaliśmy 😉 Znajomym też ciężko się było oderwać od imprezowej deski z włoskimi serami, pyszną kiełbasą i wędliną. A pizza z włoskim salami… No coś cudownego <3 I oczywiście moje ukochane górskie serki wędzone. Kto też je lubi? Podsumowując… Napiszę krótko. Warto samemu się przekonać i zrobić zakupy spożywcze online w Schronisku Bukowina.
Przepis na imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki cukru
Na farsz:
- 250 g pieczarek
- 120 g sera mozzarella – kupisz tutaj
- wędzona pierś z kurczaka – u mnie 100 g (można dać więcej)
- pieprz i sól do smaku
- olej do podsmażenia składników
Dodatkowo:
- sezam do posypania bułeczek i jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy odstawiamy na chwilę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże z mlekiem, pozostały cukier, jako, sol i olej. Całość wyrabiamy tak długo aż uzyskamy miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta).
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny).
W tym czasie przygotowujemy nasz farsz.
Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Smażymy na niewielkiej ilości oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Smażymy do odparowania płynu co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce mieszamy nasze pieczarki, starty na grubych oczkach ser i pokrojoną w kostkę wędzoną pierś z kurczaka. Próbujemy nasz farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku (ja zawsze dodaję sporą ilość pieprz, farsz powinien być wyrazisty w smaku).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką matę. Z ciasta formuje gruby wałek, aby łatwiej nam było je podzielić na kawałki. Ciasto kroimy na 11-12 części.
Każdy kawałek rozciągamy w dłoniach, na środek nakładamy farsz, zlepiamy i formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja układam je dość blisko, by bułeczki po upieczeniu do siebie przylegały.
Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Nasze nadziewane bułeczki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta).
Smacznego
Co znajdziecie w Schronisku Bukowina? Dużo pysznych, jakościowych produktów. Poniżej kilka przykładów.
*wpis we współpracy z Schronisko Bukowina
Schronisko Bukowina? Nie znam ale zerknę ;P A buły super
Warto tam zajrzeć 🙂
Bułeczki też oczywiście polecam 🙂
Jaki fajny przepis. Koniecznie muszę wypróbować w weekend.
Polecam 🙂
Moja rodzinka byłaby zachwycona z takich nadziewanych bułek. Wszystkie składniki lubimu
Polecam 🙂
Jakie ładne
Dziękuję i polecam 🙂
Takich bułek jeszcze nie robiłam
Polecam 🙂