Imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem

Nadziewane imprezowe bułeczki

Imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem

Dziś mam dla Was przepis na pyszne imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem. U mnie zawsze znikają w mgnieniu oka. Proste w przygotowaniu, puszyste drożdżowe ciasto i pyszne nadzienie. Do tego wystarczy podać tylko dobrej jakości ketchup i domowy sos czosnkowy. Nic tylko jeść ze smakiem. Takie nadziewane bułeczki śmiało możecie też przygotować np. na obiad lub zabrać ze sobą do pracy. Imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno 🙂 Szczerze polecam!

Jak zrobić nadziewane imprezowe bułeczki?

Wykonanie takich domowych nadziewanych bułeczek jest naprawdę proste. Mąka, drożdże, mleko i kilka innych podstawowych składników plus coś pysznego na farsz. Pamiętajcie, że to on jest najważniejszy. Ja tym razem zrobiłam farsz z pieczarek, włoskiej mozzarelli i wędzonej piersi z kurczaka. To był strzał w 10. Prosto i pysznie. Świetną soczystą wędzoną pierś z kurczaka i doskonałą włoską mozzarelle znalazłam w Schronisku Bukowina.

Dlaczego warto zrobić zakupy online w Schronisku Bukowina?

W ich sklepie znajdziecie same jakościowe produkty, takie jak wędliny, syropy, musy, soki, konfitury, dżemy, pieczywo, produkty garmażeryjne, miody, sery od zaufanych lokalnych dostawców i doskonałe produkty włoskie, które sami importują. Ogromny wybór poparty jakością. No i oczywiście pyszny smak. Ich wędliny są naprawdę pyszne, tak jak i pozostałe produkty. Całą rodziną się w nich rozsmakowaliśmy 😉 Znajomym też ciężko się było oderwać od imprezowej deski z włoskimi serami, pyszną kiełbasą i wędliną. A pizza z włoskim salami… No coś cudownego <3 I oczywiście moje ukochane górskie serki wędzone. Kto też je lubi? Podsumowując… Napiszę krótko. Warto samemu się przekonać i zrobić zakupy spożywcze online w Schronisku Bukowina.

Przepis na imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem

Imprezowe bułeczki z pieczarkami i wędzonym kurczakiem

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru

Na farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 120 g sera mozzarella – kupisz tutaj
  • wędzona pierś z kurczaka – u mnie 100 g (można dać więcej)
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do podsmażenia składników

Dodatkowo:

  • sezam do posypania bułeczek i jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i całość mieszamy odstawiamy na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże z mlekiem, pozostały cukier, jako, sol i olej. Całość wyrabiamy tak długo aż uzyskamy miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta).

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny).

W tym czasie przygotowujemy nasz farsz.

Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Smażymy na niewielkiej ilości oleju doprawiając do smaku solą i pieprzem. Smażymy do odparowania płynu co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.

W misce mieszamy nasze pieczarki, starty na grubych oczkach ser i pokrojoną w kostkę wędzoną pierś z kurczaka. Próbujemy nasz farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku (ja zawsze dodaję sporą ilość pieprz, farsz powinien być wyrazisty w smaku).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką matę. Z ciasta formuje gruby wałek, aby łatwiej nam było je podzielić na kawałki. Ciasto kroimy na 11-12 części.

Każdy kawałek rozciągamy w dłoniach, na środek nakładamy farsz, zlepiamy i formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja układam je dość blisko, by bułeczki po upieczeniu do siebie przylegały.

Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Nasze nadziewane bułeczki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta).

Smacznego

Co znajdziecie w Schronisku Bukowina? Dużo pysznych, jakościowych produktów. Poniżej kilka przykładów.

*wpis we współpracy z Schronisko Bukowina

 

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi