Gruszki i jabłka w kuchni – jak przygotować je do spożycia?

Jabłka i gruszki to jedne z najczęściej spożywanych owoców w Polsce, które są łatwo dostępne, niedrogie, a zarazem zdrowe i pełne cennych witamin. Kiedy przychodzi sezon ich dojrzewania, świetnie smakują zjadane prosto z drzewa. Poza sezonem są podawane głównie w formie przetworów, dodatków do ciast czy deserów. Jak przygotować takie owoce? Przede wszystkim należy je dokładnie oczyścić przed spożyciem. Przyda się również pomysł, jak je podać, czy to w formie surowej przekąski, czy może dodatku, na przykład do naleśników.

Zadbaj o dokładne umycie owoców

Pierwsze, o czym należy pamiętać, po przyniesieniu owoców do domu, to ich dokładne umycie, by pozbyć się z powierzchni wszelkich zanieczyszczeń. Zanieczyszczenia te to nie tylko kurz, ziemia czy piasek – mogą to być również drobnoustroje, bakterie oraz pestycydy, którymi spryskuje się uprawy. Pamiętaj, że podczas pobieżnego opłukiwania owoców pod bieżącą wodą nie zmyjesz ich wszystkich.

Żeby skutecznie oczyścić owoce ze wszelkich zanieczyszczeń, które mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia, warto sięgnąć po coś więcej niż jedynie odrobina wody. Przyda się ultradźwiękowa myjka do warzyw i owoców, która w kilka minut przygotuje je do spożycia. Alternatywą dla takiego urządzenia jest ręczne czyszczenie owoców energicznymi ruchami, najlepiej z pomocą odpowiednich jadalnych środków czyszczących, trudno dostępnych i rzadko używanych.

Uwaga – myć należy nie tylko te owoce, które zamierza się spożyć na surowo razem ze skórką. Pamiętaj, by oczyścić również jabłka i gruszki, które zamierzasz obrać, pokroić albo poddać obróbce termicznej. Podczas obierania z pewnością przeniesiesz bakterie znajdujące się na powierzchni owoców na jadalną część. Obróbka cieplna natomiast nie zawsze pozwoli pozbyć się wszystkich znajdujących się na owocach pestycydów.

Czy surowe jabłka i gruszki mają więcej witamin?

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety jabłka, gruszki i inne owoce ze względu na ich zawartość witamin, jedz je na surowo w formie przekąski lub dodatku do posiłku. Oczywiście nie jest to jedyna forma, w jakiej można je spożywać, jednak warto wiedzieć, że obróbka cieplna i wysokie temperatury pozbawiają owoce części zawartych w nich witamin. Przez to surowe jabłko bądź gruszka będzie mieć nieco więcej cennych składników odżywczych, niż owoc przegotowany, smażony lub pieczony.

Jeśli chcesz zachować wysoką zawartość witamin, zwróć uwagę również na sposób przygotowywania soku z owoców. Wykorzystując do tego sokowirówkę, należy wiedzieć, że wysoka temperatura wytwarzana w urządzeniu pozbawia je sporej ilości witamin. Kiedy chcesz je zachować, lepszym wyborem będzie wyciskarka wolnoobrotowa – urządzenie o dużej mocy, które zgniata owoce nieco wolniej, nie poddając ich działaniu wysokiej temperatury.

Pamiętaj – chociaż to surowe owoce mają najwięcej witamin, zdrowa, zróżnicowana, a zarazem ciekawa i smaczna dieta nie powinna składać się jedynie z surowych przekąsek. Jabłka i gruszki możesz przygotować na całą masę sposobów i wykorzystać w bardzo wielu daniach, by urozmaicić swój jadłospis.

Proste pomysły na podanie owoców do posiłku

Czas na pomysły, jak wykorzystać owoce takie jak jabłka lub gruszki do posiłków przygotowywanych na słodko. Najprostsze przetwory owocowe uzyskasz, karmelizując gruszki na patelni wraz z roztopionym cukrem trzcinowym lub piekąc jabłka w piekarniku, aż zmiękną i nabiorą przyjemnego aromatu. Tak przygotowane owoce świetnie nadają się jako dodatek do ciast, deserów lodowych, słodkich placków albo naleśników.

Warto wiedzieć, że charakterystyczny smak dojrzałej gruszki świetnie komponuje się ze słonymi aromatami tostów czy kanapek. Cienki plasterek gruszki możesz położyć na przykład na tostach z awokado, a uzyskasz pyszne i sycące śniadanie.

Chcesz dodać do posiłków nieco świeżych jabłek? Zetrzyj niewielką ilość owoców na tarce z drobnymi oczkami i dodaj do warzywnej sałatki. Małe ilości nie będą wyraźnie wyczuwalne w smaku, dodadzą za to odrobinę słodyczy i wzbogacą warzywne aromaty. Surowe jabłko dodatkowo wzbogaci również zawartość witamin w sałatce.

Nie zapominaj również o klasycznych polskich przepisach na owocowe przetwory wprost idealne na jesień. Żeby je przygotować, możesz wykorzystać mrożone owoce przechowywane po sezonie. Powstać z nich może na przykład pyszny owocowy kompot idealny jako napój do obiadu. Możesz przygotować także tradycyjne dżemy, przegotowując owoce do miękkości, doprawiając i zamykając w wyparzonych słoikach.

*artykuł sponsorowany

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz