Drożdżowe mini gofry na serku ricotta

Drożdżowe mini gofry na serku ricotta

Drożdżowe mini gofry na serku ricotta

Lubicie gofry? Szukacie pomysłu na pysznego lunchboxa do szkoły? Dziś mam dla Was jedno i drugie 😉 Pyszne drożdżowe mini gofry na serku ricotta, to idealny pomysł na drugie śniadanie. Śmiało możecie je też zrobić, gdy po prostu najdzie Was ochota na coś dobrego 😉 Takie gofry smakują rewelacyjnie same lub z ulubionymi dodatkami. Gofry na serku ricotta możecie też oczywiście przygotować w tradycyjnej większej wersji. Moje dzieci jednak uwielbiają takie mini gofry. Łapią je w rączkę i… zajadają ze smakiem 😉 Polecam i Wam.

Jak zrobić gofry na serku ricotta?

Gofry na serku ricotta

Składniki:

  • 3 jajka M
  • 200 g serka ricotta
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 50 ml oleju
  • 100 ml kefiru
  • 6 pełnych łyżek mąki – u mnie bezglutenowy mix uniwersalny, sprawdzi się też tradycyjna mąka

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, olej, mąkę, cukier i drożdże.
Wszystko miksujemy.

Następnie dodajemy serek ricotta. Jeśli masa wyda nam się za rzadka (powinna być jak gęsta śmietana), można dodać dodatkową łyżkę mąki. Wszystko miksujemy i odstawiamy na około 10-15 minut.

Płyty gofrownicy spryskujemy oliwą. Smażymy małe gofry. Jedna pełna
łyżka masy to jeden gofr.

Studzimy na kratce.

Smacznego

Dodaj komentarz