Drożdżowe mini gofry na serku ricotta
Lubicie gofry? Szukacie pomysłu na pysznego lunchboxa do szkoły? Dziś mam dla Was jedno i drugie 😉 Pyszne drożdżowe mini gofry na serku ricotta, to idealny pomysł na drugie śniadanie. Śmiało możecie je też zrobić, gdy po prostu najdzie Was ochota na coś dobrego 😉 Takie gofry smakują rewelacyjnie same lub z ulubionymi dodatkami. Gofry na serku ricotta możecie też oczywiście przygotować w tradycyjnej większej wersji. Moje dzieci jednak uwielbiają takie mini gofry. Łapią je w rączkę i… zajadają ze smakiem 😉 Polecam i Wam.
Jak zrobić gofry na serku ricotta?
Składniki:
- 3 jajka M
- 200 g serka ricotta
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 50 ml oleju
- 100 ml kefiru
- 6 pełnych łyżek mąki – u mnie bezglutenowy mix uniwersalny, sprawdzi się też tradycyjna mąka
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, olej, mąkę, cukier i drożdże.
Wszystko miksujemy.
Następnie dodajemy serek ricotta. Jeśli masa wyda nam się za rzadka (powinna być jak gęsta śmietana), można dodać dodatkową łyżkę mąki. Wszystko miksujemy i odstawiamy na około 10-15 minut.
Płyty gofrownicy spryskujemy oliwą. Smażymy małe gofry. Jedna pełna
łyżka masy to jeden gofr.
Studzimy na kratce.
Smacznego