Gofry na soku jabłkowo-pomarańczowym

Gofry na soku jabłkowo-pomarańczowym Moje dzieci uwielbiają gofry. Robię je najczęściej w ramach drugiego śniadania lub na obiad. Dziś polecam Wam przepis na jedne z naszych ulubionych gofrów. Gofry na soku owocowym. Tu w wersji jabłkowo-pomarańczowej. Idealnie smakują same lub z ulubionymi dodatkami. Gofry przygotowuję bez dodatku mleka i cukru. Wychodzą naprawdę pyszne. W zależności od użytego soku można zmieniać ich smak.

Do przygotowania gofrów polecam Wam używać naturalnego tłoczonego soku bez dodatku cukru. Ja przygotowałam gofry na soku jabłkowo-pomarańczowym od Fabryka Soków. Pyszny, zdrowy sok bez dodatku cukru, konserwantów i innych niechcianych składników. Osoby śledzące mojego Instagrama wiedzą, że uwielbiamy te soki i często towarzyszą nam na wycieczkach 😉

Oferta Fabryki Soków obejmuje aż kilkanaście smaków soku w różnych pojemnościach, a także inne dobre produkty, jak żywe, niepasteryzowane octy owocowe czy miody. Soki dostępne są w dużych 3 l kartonach z kranikiem lub szklanych butelkach o pojemności 750 ml lub 350 ml. Ich cena jest naprawdę przystępna. Każdy smak soku płynie z natury. Zero chemii i niepotrzebnych dodatków. Soki są wyjątkowo pyszne. Pijemy je od dłuższego czasu i chyba nie ma smaku, który by nam nie odpowiadał. Klasyczny jabłkowy, jabłkowo z marchewką (ulubiony moich dzieci), jabłko z pomarańczą, a nawet jabłko z cytryną (świetnie orzeźwia). Szczerze polecam każdemu kto ceni jakość, smak i naturalny skład.

 

Dodatkowe uwagi: Zamawiając produkty nie musicie się bać o ich dostawę. Są świetnie zapakowane.

Składniki: (na 6-7 sztuk)

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka M
  • 50 g masła
  • 200 ml soku tłoczonego jabłko-pomarańcza Fabryka Soków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione dodatki: u nas truskawki i bita śmietana

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną lśniącą pianę.

Do miski z żółtkami dodajemy sok, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy składniki.

Na koniec dodajemy do naszej masy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy wszystko łyżką.

Płyty gofrownicy smarujemy lekko olejem. Rozgrzewamy gofrownicę. Nalewamy porcje ciasta i pieczemy gofry na złoty kolor. Ja mam mocną gofrownicę. Jeśli macie słabszy sprzęt należy go dobrze rozgrzać przed każdą partią i piec gofry ciut dłużej niż wskazuje lampka sygnalizacyjna.

Gofry na soku podajemy same lub z ulubionymi dodatkami.

 
Smacznego
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz