Domowy chleb z ziarnami i chrupiącą skórką

Domowy chleb

Domowy chleb z ziarnami i chrupiącą skórką

Dziś mam dla Was przepis na pyszny domowy chleb. Ja go uwielbiam. Prosty w przygotowaniu, miękki w środku i ta chrupiąca skórka Nic tylko jeść ze smakiem 😀 Chlebek wzbogaciłam garścią ziaren. Szczerze polecam. Prosto i pyszne. Takie domowe pieczywo jest najlepsze 🙂


Jak zrobić domowy chleb z ziarnami?

Przygotowanie domowego chleba w domu wcale nie musi być trudne. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na chleb. Piecze się go na na mące pszennej chlebowej i suchych drożdżach. Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę. Dodatkowo został wzbogacony ziarenkami. Kto się skusi na taki domowy chleb?

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej chlebowej typ 720 (dostaniecie w sklepie sklep.brat.pl )
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g roztopionego masła lub margaryny
  • 8 g suchych drożdży (dużą paczkę dostaniecie w sklep.brat.pl)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml wody
  • 150 ml mleka (nie z lodówki!)
  • garść miksu ziarenek – ja użyłam mieszanki do sałatek od sklep.brat.pl

*plus mąką do podsypania

**składniki na chleb (i nie tylko) kupicie w sklepie brat.pl z kodem OKRUSZKI  macie 15% zniżki na cały koszyk (kod nie łączy się z innymi promocjami, kod ważny już tylko do końca maja 2023)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól, suche drożdże, cukier, wlewamy mleko, wodę i wszystko wstępnie mieszamy.

Następnie dodajemy rozpuszczony tłuszcz, znów lekko mieszamy. Dodajemy garść ziaren i wyrabiamy ciasto ręką. W razie potrzeby dłoń można podsypać delikatnie mąkę.

Odstawiamy w ciepłe miejsce w misce pod przykryciem na około 1,5 h do wyrośnięcia.

Następnie krótko wyrabiamy, formujemy chlebek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy z wierzchu delikatnie mąką, nacinamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Chlebek wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 min. Po tym czasie zmniejszamy moc do 200 st i pieczemy jeszcze 20 min.

Chlebek powinien mieć chrupiącą brązową skórkę. Studzimy go na kratce.

Smacznego

Domowy chleb z ziarnami przepis

Wpis we współpracy reklamowej z Brat.pl

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz