Domowe pizzerinki – HIT każdej imprezy

Pizzerinki

Domowe pizzerinki

Domowe pizzerinki – HIT każdej imprezy

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste domowe pizzerinki. Takie mini pizze to HIT każdej imprezy. Można je też śmiało przygotować na obiad. Na imprezę polecam zrobić je od razu w większej ilości, bo znikają w mgnieniu oka. Goście łapią w rękę i… zajadają ze smakiem 😉 Takie pizzerinki smakują same, z ketchupem lub z domowym sosem czosnkowym. Mój mąż lubi je też w wersji na ostro 😉 Kwestię dodatków pozostawiam jednak Wam 🙂

Dlaczego warto zrobić zakupy online w Schronisku Bukowina?

W ich sklepie znajdziecie same jakościowe produkty, takie jak wędliny, syropy, musy, soki, konfitury, dżemy, pieczywo, produkty garmażeryjne, miody, sery od zaufanych lokalnych dostawców i doskonałe produkty włoskie, które sami importują. Ogromny wybór poparty jakością. Ja uwielbiam do nich wracać zwłaszcza po pyszne naturalne swojskie, regionalne i importowane wędliny: https://schroniskobukowina.pl/wedliny Polecam w szczególności kiełbasę wiejską i pyszną wędzoną pierś z kurczaka. Oczywiście do pizzy polecam oryginalne włoskie salami 🙂

Jeśli lubicie włoskie dania, to koniecznie zerknijcie też na ofertę makaronów: https://schroniskobukowina.pl/makarony-wloskie Schronisko Bukowina to miejsce naprawdę godne polecenia 🙂

Jak zrobić pyszne domowe pizzerinki?

Przygotowania takich domowych pizzerinek jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników i ulubione dodatki. W tym przepisie pokazuję Wam też jak łatwo można przygotować sos na spód pizzy. Wystarczy dobra passata pomidorowa i przyprawy. Duży wybór passat macie tutaj: https://schroniskobukowina.pl/passaty-pomidorowe Prosto, szybko i pysznie. 

Przepis na puszyste mini pizze

Składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • większa szczypta soli
  • 180 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru

Dodatkowo:

  • około 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • kawałek sera mozzarella do pizzy
  • 2 pieczarki
  • 2 plasterki salami (u mnie oryginalne włoskie)
  • kawałek dobrej jakości kiełbasy
  • przyprawy: przyprawa do pizzy i zapiekanek, sól, pieprz

/ser mozzarella do pizzy, salami i inne produkty znajdziecie w sklepie Schronisko Bukowina/

Przygotowanie:

Do małej miseczki wlewamy ciepłą (nie gorącą!) wodę, wkruszamy nasze drożdże i dodajemy szczyptę cukru. Wszystko mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, sól i nasze rozrobione drożdże. Wszystko wstępnie mieszamy, a następnie wyrabiamy składniki ręką. Formujemy kulę i odstawiamy całość pod przykryciem na około 40 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 5 części. Z każdej części formujemy małą pizze (można zrobić okrągłe jeśli wolicie). Pizzerinki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Do passaty dodajemy sól, pieprz i większą szczyptę przyprawy do pizzy i zapiekanek. Wszystko mieszamy. Takimi prostym sosem smarujemy każdą naszą pizzerinkę.

Następnie posypujemy je startym serem i układamy ulubione dodatki. U mnie część pizzerinek dziś w wersji margherita, część z salami i plasterkami pieczarek i jeszcze jedna z kiełbasą i pieczarkami. Każdą pizzerinkę posypałam dodatkowo przyprawą do pizzy i zapiekanek.

Pizzerinki pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Powinny wyjść puszyste w środku.

Smacznego

Przykładowe produkty jakie możecie nabyć w Schronisku Bukowina

*wpis we współpracy ze Schronisko Bukowina

Print Friendly, PDF & Email

5 comments

Dodaj komentarz