Domowe lody z bakaliami. Pyszne i proste. W gorące dni najchętniej jemy… domowe lody 🙂 Pyszne, słodkie, idealne na upały. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczą dosłownie 3 składniki (nie licząc szczypty soli). Bez jajek, bez maszynki do lodów. Idealny letni deser. Polecam Wam spróbować 🙂
P.s. Musicie mi wybaczyć jakość zdjęcia. Robione w pośpiechu. U mnie w domu takie domowe lody z bakaliami znikają dosłownie w mgnieniu oka 😉 Czy Wasi bliscy też tak lubią lody? 🙂
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%*
- 1 i 1/2 tubki zagęszczonego mleka słodzonego (około 225 ml)*
- 3 łyżki mieszanki bakaliowej lub dowolne ulubione bakalie (można dodać ciut więcej)
- szczypta soli
* Uwaga! Śmietanka i mleka w tubce muszą być bardzo dobrze schłodzone
Przygotowanie:
Pojemnik, w którym będziemy zamrażać nasze lody (plastikowy z pokrywką) wkładamy na czas przygotowywania lodów do zamrażalnika.
Bakalie przekładamy do misy blendera i rozdrabniamy.
Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę 36%, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie zmniejszamy moc miksera powoli wlewamy schłodzone mleczko zagęszczone, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dorzucamy rozdrobnione bakalie, delikatnie łączymy (mieszamy) z masą.
Tak przygotowaną masę lodową przekładamy do naszego schłodzonego pojemnika, zamykamy pokrywkę i wkładamy do zamrażalnika.
U mnie lody były gotowe po około 4-5 godzinach, ale czas ten jest zależny od mocy zamrażalnika. Lody warto przemieszać z 1-2 razy podczas mrożenia (np. widelcem).
Smacznego