Dziś przepis na prostą surówkę z kapusty. Idealna do obiadu. Latem podaję ją w towarzystwie młodych ziemniaczków. Smak i prostota. Szybki, zdrowy, zielony dodatek do głównego dania. Spróbujcie.
Składniki:
- 1/2 główki kapusty włoskiej lub innej
- 3 młode marchewki
- 2-3 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub olej do skropienia surówki
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, w której podamy surówkę. Marchewki myjemy, obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie siekamy natkę pietruszki i mieszamy wszystko w misce.
Do surówki dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Skrapiamy wszystko delikatnie oliwą z oliwek. Mieszamy i odstawiamy na bok, aby smaki się przegryzły. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy np. z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego