Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami

Drożdżowe ciasto wieniec z owocami i nadzieniem serowo kokosowym

Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami. Zapraszam Was na pyszne drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami. Taki wypiek jest idealny do kawy lub herbaty, możemy go też z powodzeniem zabrać w gości, bo kusi nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Spróbujcie.

Takie ciasto drożdżowe możecie przygotować w dowolnym kształcie i dodać ulubione (akurat dostępne) owoce. Przepis daje naprawdę dużo możliwości. Wystarczy tylko uruchomić swoją kulinarną wyobraźnię 🙂 A potem… delektować się smakiem 😉 

Zachęcam do pieczenia. Miłego dnia moi drodzy.

Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami 2Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocamiPrzepis nagrodzony w konkursie zorganizowanym przez Drożdże Babuni „Czerwcowe wypieki”.

Składniki:
Na nadzienie:
  • 3/4 szklanki mieszanki owoców (czereśnie i agrest)
  • 180 g serka mascarpone
  • 8 łyżeczek grubego cukru
  • 0,5 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Na ciasto drożdżowe:
 
  • 25 g drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • cukier puder po obsypania ciasta
Przygotowanie:
 
Przygotowanie nadzienia:

Serek mascarpone mieszamy wraz z miękkim masłem, kokosem i cukrem w miseczce. Owoce myjemy, usuwamy niejadalne części oraz pestki i kroimy na pół.

Przygotowanie ciasta:

Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.

Masło rozpuszczamy, wlewamy jeszcze ciepłe do miski. Dodajemy nasze drożdże z mlekiem oraz 2 łyżeczki cukru, lekko mieszamy. Następnie dodajemy 1 żółtko oraz mąkę ze szczyptą soli. Ciasto najpierw mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręką, aż do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta.

Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.

Gdy ciasto podrośnie rozwałkujemy je, na lekko obsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta (ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać).

Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki owoców.

Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie w „warkocz”, kończąc połączeniem obu ciast – ciasto winno przypominać z wyglądu wieniec, a masa i owoce być widoczna od zewnętrznej strony.

Przygotowany drożdżowy wieniec układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut (wierz wieńca powinien być lekko zarumieniony).

Ciasto wyciągamy, studzimy.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

2 comments

Dodaj komentarz