Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami. Zapraszam Was na pyszne drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami. Taki wypiek jest idealny do kawy lub herbaty, możemy go też z powodzeniem zabrać w gości, bo kusi nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Spróbujcie.
Takie ciasto drożdżowe możecie przygotować w dowolnym kształcie i dodać ulubione (akurat dostępne) owoce. Przepis daje naprawdę dużo możliwości. Wystarczy tylko uruchomić swoją kulinarną wyobraźnię 🙂 A potem… delektować się smakiem 😉
Zachęcam do pieczenia. Miłego dnia moi drodzy.
Przepis nagrodzony w konkursie zorganizowanym przez Drożdże Babuni „Czerwcowe wypieki”.
- 3/4 szklanki mieszanki owoców (czereśnie i agrest)
- 180 g serka mascarpone
- 8 łyżeczek grubego cukru
- 0,5 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 25 g drożdży Babuni do słodkich wypieków
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2,5 łyżki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 1 żółtko
- szczypta soli
- cukier puder po obsypania ciasta
Serek mascarpone mieszamy wraz z miękkim masłem, kokosem i cukrem w miseczce. Owoce myjemy, usuwamy niejadalne części oraz pestki i kroimy na pół.
Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut.
Masło rozpuszczamy, wlewamy jeszcze ciepłe do miski. Dodajemy nasze drożdże z mlekiem oraz 2 łyżeczki cukru, lekko mieszamy. Następnie dodajemy 1 żółtko oraz mąkę ze szczyptą soli. Ciasto najpierw mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręką, aż do uzyskania jednolitego, miękkiego ciasta.
Z ciasta formujemy kulę. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.
Gdy ciasto podrośnie rozwałkujemy je, na lekko obsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta (ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać).
Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki owoców.
Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie w „warkocz”, kończąc połączeniem obu ciast – ciasto winno przypominać z wyglądu wieniec, a masa i owoce być widoczna od zewnętrznej strony.
Przygotowany drożdżowy wieniec układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut (wierz wieńca powinien być lekko zarumieniony).
Ciasto wyciągamy, studzimy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego
Super przepis 😉 W końcu ktoś, kto jak widzę nie daje góry cukru do takich wypieków :), a z serkiem mascarpone musi być świetne 😉
Dziękuję 🙂 Pozdrawiam