Deser z tapioki

Deser z tapioki

Deser z tapioki

Dziś mam dla Was przepis na lekki, pyszny deser. Próbowaliście kiedyś tapioki? Jeśli nie to szczerze polecam. Te małe niepozorne kuleczki tworzą pyszne, lekkie i proste w przygotowaniu puddingi. Wystarczy dodać jeszcze ulubione dodatki i… deser gotowy 🙂



Składniki:

  • 1 szklanka mleka – u mnie krowie, ale może być też roślinne
  • 3,5 łyżki drobnych kuleczek tapioki
  • miód do smaku (opcjonalnie)
  • ulubiony przecier owocowy – u mnie dziś wiśniowy z jabłkiem
  • odrobina granoli (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy tapiokę i gotujemy całość na małym ogniu często mieszając. Gotujemy aż kuleczki będą przeźroczyste, około
20 minut.

Pudding z tapioki można dosłodzić miodem, gdy całość lekko przestygnie.

Nasz pudding przekładamy do pucharka/szklanki. Na wierzch wykładamy przecier owocowy. Całość można dodatkowo posypać chrupiącą granolą.

Deser gotowy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz