Deser z tapioki
Dziś mam dla Was przepis na lekki, pyszny deser. Próbowaliście kiedyś tapioki? Jeśli nie to szczerze polecam. Te małe niepozorne kuleczki tworzą pyszne, lekkie i proste w przygotowaniu puddingi. Wystarczy dodać jeszcze ulubione dodatki i… deser gotowy 🙂
- 1 szklanka mleka – u mnie krowie, ale może być też roślinne
- 3,5 łyżki drobnych kuleczek tapioki
- miód do smaku (opcjonalnie)
- ulubiony przecier owocowy – u mnie dziś wiśniowy z jabłkiem
- odrobina granoli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy tapiokę i gotujemy całość na małym ogniu często mieszając. Gotujemy aż kuleczki będą przeźroczyste, około
20 minut.
Pudding z tapioki można dosłodzić miodem, gdy całość lekko przestygnie.
Nasz pudding przekładamy do pucharka/szklanki. Na wierzch wykładamy przecier owocowy. Całość można dodatkowo posypać chrupiącą granolą.
Deser gotowy.
Smacznego