Proste bananowe babeczki
Dziś mam dla Was przepis na proste bananowe babeczki. Idealne do filiżanki ulubionej herbaty. Takie babeczki długo zachowują świeżość, są naprawdę proste w przygotowaniu i pyszne. Ja uwielbiam bananowe babeczki. Polecam i Wam.
Jeśli szukacie innych przepisów z bananami wypróbujcie te:
Ciasto czekoladowo-bananowe z pistacjami
Jak zrobić bananowe babeczki?
Składniki: (na około 9 babeczek)
- 2 średnie banany
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko M
- 70 ml oleju rzepakowego
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Banany obieramy i dokładnie (!) rozgniatamy widelcem.
Do bananów dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy do połączenia.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy gęstą bananową masę.
Babeczki pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Nie pieczemy ich za długo.
Przed podaniem można je dowolnie udekorować.
Smacznego
Wyglądają pysznie!
Dziękuję 🙂