Topper na tort to popularna dekoracja cukiernicza, która od kilku dobrych lat nie wychodzi z mody. Nie ma chyba prostszego sposobu na ozdobienie wypieku niż użycie toppera. To ozdoba, która świetnie sprawdza się przy wielu okazjach – weselach, urodzinach czy chrzcinach. Co jeszcze warto wiedzieć na jej temat? Kiedy warto postawić na topper na tort i jaki wybrać?
Czym właściwie jest topper na tort?
Wiele osób na pewno zastanawia się, czym w ogóle są toppery na tort. To dekoracje cukiernicze w formie cyfr, napisów lub grafik, które są umieszczane na wierzchołkach ciast, głównie tortów. Służy do tego długi, cienki szpikulec. Tego typu ozdoby są bardzo efektowne wizualnie i jednocześnie banalnie proste w użyciu. Poradzi sobie z nimi każdy, nawet osoba pozbawiona w ogóle zdolności manualnych.
Topper na tort to dekoracja wielokrotnego użytku. Wykonana jest bowiem zazwyczaj z drewnianej sklejki lub pleksi. Po zakończonej uroczystości zawsze można ją sobie zachować na pamiątkę. Dotyczy to przede wszystkim topperów personalizowanych.
Sama nazwa topper wywodzi się z języka angielskiego, a dokładniej od słowa top oznaczającego wierzchołek szczyt. Wynika to z faktu, że topper wieńczy tort, znajduje się na jego szczycie. Historia tego rodzaju dekoracji sięga aż lat 50. XX wieku. Po raz pierwszy pojawiły się w Stanach Zjednoczonych. Do Polski przywędrowały nieco później. Szybko zastąpiły popularne wcześniej świeczki.
Na jaki topper na tort warto się zdecydować?
Topper na tort to ozdoba cukiernicza, która ma całkiem sporo zalet. Warto na nią postawić ale na który produkt należy się zdecydować? Wybór w tym zakresie na rynku jest całkiem spory. Przede wszystkim toppery produkowane są z różnych materiałów np. drewnianej sklejki, wytrzymałego akrylu lub pleksi. Każdy z nich ma swoje zalety i wady.
Toppery na tort wykonane z tworzyw sztucznych są przede wszystkim bardzo trwałe. To dość szeroka kategoria produktów. Są one utrzymane w zróżnicowanej kolorystyce. Cechują się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Jednocześnie są bezpieczne w użytkowaniu. Produkowane są bowiem z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością.
Wiele osób stawia również na toppery wykonane ze sklejki. Także i one mogą mieć różne kształty. Wykonywane są za pomocą cięcia laserowego i prezentują się naprawdę elegancko. Są idealnym wyborem do tortów utrzymanych w stylistyce rustykalnej i boho. W ich przypadku toppery z pleksi czy akrylu są raczej kiepskim rozwiązaniem.
Topper na tort – na jaki wzór się zdecydować?
Toppery to dekoracje cukiernicze, które zdecydowanie podbiły rynek. Jest ich tak dużo, że wybór jednego konkretnego produktu sprawić może spory kłopot. Kluczowe znaczenie ma tutaj okazji i motyw przewodni przyjęcia.
Topper jest dzisiaj chyba najpopularniejszą ozdobą wykorzystywaną w przypadku tortów weselnych. Królują oczywiście od lat klasyczne toppery w formie serca czy z napisem “Love”. Hitem są też dekoracje w formie obrączek czy ozdobione napisem “Just married”. Niektórzy decydują się na toppery personalizowane, za pomocą których ukazać można swoją historię od poznania się aż do ślubu. Prezentują się one doskonale przede wszystkim na tortach piętrowych, ale wykorzystać je można również przy wypiekach nieco mniejszych.
Toppery na tort to dobry wybór nie tylko na wesele, ale i pierwsza komunię świętą. Tutaj zdecydować się można na dekorację w kształcie gołębicy, opłatka czy krzyża. Ozdoby przeznaczone na tę konkretną okazję są zazwyczaj utrzymane w jasnej, stonowanej kolorystyce. Mogą być białe, srebrne czy złote.
Poza tym toppery to oczywiste rozwiązanie w przypadku tortów urodzinowych i okolicznościowych różnego rodzaju. Ozdoby z napisem “Sto lat” czy “Happy Birthday” od wielu lat nie tracą na popularności. Można się też zdecydować na topper z cyfrą l liczbą nawiązującą do obchodzonych urodzin.
Toppery na tort – w czym tkwi ich fenomen?
Toppery na tort to dekoracje efektowne wizualnie i banalnie proste w użyciu, a przy tym niedrogie. Wykorzystywać je można wielokrotnie i są bardzo uniwersalne. Dlatego z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Nie zapowiada się w tej kwestii na żadne zmiany.
Przy wyborze konkretnej ozdoby warto wziąć pod uwagę nie tylko jej kształt czy materiał wykonania, ale i wielkość. Zbyt duża dekoracja przytłoczy wypiek – nie powinna raczej wystawać poza krawędzie tortu. Ma raczej stanowić jego subtelne dopełnienie. Nie należy także przesadzać z wysokością samej nóżki.
/artykuł sponsorowany/