Dziś zapraszam Was na delikatne (niczym chmurka) waniliowo-ryżowe placuszki. Te pyszne, rozpływające się w ustach placuszki przygotowałam na mące ryżowej. Podane składniki starczą na 1 większą lub 2 małe porcje, ale od razu doradzam zrobić więcej 😉 Gdy domownicy spróbowali tych placuszków… musiałam dorabiać kolejne porcje 😉
Przepis na te waniliowo-ryżowe placuszki (na mące ryżowej) znajdziecie pod koniec posta. Tym czasem chciałabym powiedzieć Wam kilka słów o miejscu, gdzie kupicie nie tylko pyszne, dobre, ale też i zdrowe produkty ajurwedyjskie. To wszystko znajdziecie w zielonysklep.com
- wspomniane produkty ajurwedyjskie
- naturalne kosmetyki
- suplementy diety
- oleje nierafinowane
- oleje do masażu
- książki
- herbaty
- i najróżniejsze zioła
A co ja myślę o produktach ze sklepu? Osobiście przetestowałam i rozsmakowałam się w:
- Herbacie Yogi Tea oczyszczającej z cytryną (Detox with Lemon), którą podałam również do waniliowo-ryżowych placuszków. Pyszna, aromatyczna, łącząca łagodną gorycz mniszka ze słodyczą lukrecji i ostrością imbiru. Yogi Tea Detox with Lemon to herbatka odmładzająca, świeża, wyzwalająca.
- Suszonych połówkach kokosa – doskonałe do lekkich zup (w szczególności na bazie mleczka kokosowego), jak również do smoothie czy deserów. Polecam Wam podać w nich domowe lody (np. z tego przepisu). Takie połówki kokosa to też doskonała ozdoba i atrakcja dla gości 😉
- Mieszanka przypraw Cajun KTC– doskonała do wielu potraw, niezwykle aromatyczna. Składa się z nasion gorczycy, kminu, czarnego pieprzu, kruszonego chilli, tymianku, oregano, majeranku, płatków cebuli i czosnku oraz czerwonego pieprzu
- Panch puren, czyli mieszanka wspomagająca trawienie – to popularna w Indiach mieszanka pięciu przypraw. Tradycyjnie mieszanki tej używa się w całości, nigdy się jej nie mieli. Może być używana zarówno do dań wegetariańskich jak i mięsnych. Bywa również używana do przygotowywania indyjskich marynat. Skład: kmin rzymski, koper włoski, kozieradka, czarnuszka, gorczyca.
- Mąka ryżowa – wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu. Idealna do placuszków, ciast, ciasteczek, zagęszczania sosów.
A teraz… zapraszam Was na przepis 🙂
Składniki: (na 1 większą lub 2 mniejsze porcje)
- 4 pełne łyżki mąki ryżowej
- 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej kokosowy do smażenia
- do podania: cukier puder, listki świeżej mięty i… pyszna herbata Yogi Tea oczyszczająca z cytryną (Detox with Lemon)
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy cały serek homogenizowany, dodajemy mąkę ryżową, proszek do pieczenia i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto (powinno być ciut gęstsze od naleśnikowego) odstawiamy na około 5 minut. Następnie mieszamy i wykładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym (niewielka ilość) olejem kokosowym. Placuszki smażymy na małym ogniu. Aby łatwiej się później obracały smażmy je pod przykryciem (pokrywką). Gdy pojawiają się bąbelki odwracamy je ostrożnie na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy (już bez pokrywki).
Podajemy w towarzystwie ulubionej herbaty oprószone cukrem pudrem z listkami świeżej mięty.
Smacznego
Wyglądają mega pysznie. Chyba wypróbuję, bo uwielbiam placuszki wszelkiego typu… 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
jakie delikatne i apetyczne:)
😀 dziękuję i polecam
Na takie placuszki to ja jestem chętna 🙂 Pysznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie 🙂
Polecam 😀
Ja tez chętnie spróbuje 🙂 przygotuje je z owocami, myśle ze maliny i brzoskwinie bedą najlepiej pasowały ;D dzięki za super przepis!
Proszę 🙂