Danie jednogarnkowe a la leczo z pieczarkami i kiełbasą
Dziś mam dla Was szybki pomysł na obiad. Pyszne a la leczo z pieczarkami i kiełbasą. Uwielbiam takie szybkie, jednogarnkowe dania. A Wy? Wystarczy wszystko pokroić, podsmażyć i dusić do miękkości. Takie a la leczo można podawać np. ze świeżym pieczywem.
P.s. Jeśli szukacie przepisu na domowy chleb zajrzyjcie tutaj: Domowy chleb z chrupiącą skórką
- 2 kabaczki (waga przed obraniem 812 g)
- 1 puszka 400 g siekanych pomidorów bez skórki
- około 200 g ulubionej kiełbasy – u mnie dziś drobiowa
- 2-3 papryki (ja dałam 2 czerwone i pół zielonej)
- 1 cebula
- 7-8 pieczarek
- olej do podsmażenia
- około 0,5 szklanki wody
- przyprawy: sól i czarny mielony pieprz do smaku, 0,5 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczka mielonej suszonej cebuli*
*ja często dodatkowo dodaję granulowany czosnek i suszoną mieloną cebulę, bo świetnie wzbogacają smak
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając i dodajemy pokrojoną kiełbasę. Znów chwilę smażymy.
Teraz dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Po chwili dodajemy nasze siekane pomidory (wraz z sokiem) i przyprawy.
Dusimy wszystko kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy obrane i pokrojone kabaczki, dolewamy wodę i dusimy wszystko do miękkości. Co jakiś czas można całość delikatnie przemieszać.
Pod koniec próbujemy i opcjonalnie doprawiamy wszystko do smaku. My lubimy jak to danie jest ciut ostrzejsze, więc zawsze dodaję więcej pieprzu.
Podajemy samo, z pieczywem, ziemniakami lub jako dodatek do innych dań.
Smacznego