Domowy chleb z chrupiącą skórką

Domowy chleb z chrupiącą skórką

Lubicie domowe pieczywo? Dziś mam dla Was prosty i sprawdzony przepis na pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką. Chleb przygotowałam na bazie mąki pszennej chlebowej typ 750. Chleb z tego przepisu wychodzi miękki w środku z chrupiącą skórką. Czyli taka jak lubię najbardziej 🙂 Efekt chrupiącej skórki uzyskujemy dzięki pomadzie, którą smarujemy chleb tuż przed pieczeniem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyszny domowy chleb. Warto 🙂

Jak zrobić domowy chleb?

Sprawdź prosty przepis na domowy chleb. Minimalna ilość składników, prosty sposób przygotowania. A efekt? Pyszny domowy chleb z miękkim środkiem i chrupiącą skórką.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750 TOTA + mąka do podsypania
  • 300 ml wody
  • 125 mleka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 pełne łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru

Na pomadę do chleba:

  • 100-110 ml wody
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej chlebowej
  • szczypta soli

Opcjonalnie: sezam lub mak do posypania chleba

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną chlebową, dodajemy drożdże instant, cukier i sól. Dolewamy wodę, mleko i wstępnie mieszamy wszystko łyżką.

Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Robimy to dość długo, około 10-15 minut. W razie potrzeby dosypujemy mąki.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto na podsypanej mąką macie. Formujemy 1 średni bochenek (lub 2 mniejsze) i układamy ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek można naciąć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. W tym czasie robimy pomadę do chleba. W rondelku na małym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól. Doprowadzamy całość do wrzenia i zdejmujemy garnuszek z ognia. Pomada powinna być dość gęsta.

Nasz chlebem smarujemy grubo pomadą.

Wierzch chleba można posypać sezamem.

Blaszkę z chlebem wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze chleb przez 30-35 minut. Skórka powinna być ładnie rumiana. Zostawiamy chleb przez chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wyciągamy i studzimy na kratce.

Rada: Co zrobić by chleb nie „rozchodził się” zbytnio na boki podczas pieczenia? Ciasto musi być dobrze wyrobione, a chleb dobrze uformowany. Tu starczy wprawa 😉 Można też w początkowej fazie pieczenia (pierwsze 10 min) ułożyć chleb pomiędzy np. dwoma keksówkami (jak na zdjęciu poniżej, ale warto zostawić ciut większy odstęp), których boki obkładamy papierem do pieczenia. Keksówki wyjmujemy po 10 minutach i pieczemy chleb dalej.

Smacznego

*na podstawie przepisu z chleby.info

*współpraca z firmą TOTA

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz