Dziś zapraszam Was na szybki czekoladowy pudding ryżowy z chrupiącym crunchy. Idealnie sprawdzi się zarówno na deser, jak i w formie słodszego śniadania. Przygotujecie go dosłownie w kilka chwil. Tak jak inne pyszności, które możecie znaleźć co piątek w akcji organizowanej na Facebook „Błyskawiczne piątki”. Ja swoją porcję zjadłam w ramach śniadania. No cóż… miło jest zacząć piątek od czegoś pysznego 😉
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki płatków ryżowych
- cukier trzcinowy do smaku – dodajemy wg własnych upodobań (u mnie około 3/4 łyżki)
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao (u mnie z eSłoneczko)
- crunchy naturalne (u mnie z eSłoneczko)
- do podania: listki świeżej mięty, plaster banana, ulubione naturalne posypki
Przygotowanie:
Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, dodajemy kakao, cukier i gotujemy. Do gotującego się mleko wsypujemy płatki ryżowe. Całość gotujemy z 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z palnika i na chwilę odstawiamy, aby całość dobrze zgęstniała.
Do wysokiej szklanki lub pucharka układamy warstwowo chrupiące crunchy, czekoladowy pudding ryżowy, crunchy i znów pudding.
Wierzch dowolnie zdobimy np. plasterkiem banana, posypkami i listkami świeżej mięty.
Smacznego
Jejku jak to wspaniale wygląda. Chciałabym taki deserek na przyjemne rozpoczęcie weekendu 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂
😀
Jakie pyszności, chętnie bym zjadła :-))
Dziękuję 🙂
Fajny pudding, zjadłabym taki
Zapraszam, u mnie często takie goszczą na stole 😉
Fajowa propozycja!
Dziękuję
świetnie podane 🙂 płatki ryżowe równiez czasami wykorzystuję w swojej kuchni 🙂
Dziękuję
Kochana wspaniały deser, mniam 🙂
🙂 Tez uwielbiam takie deserki
Apetyczny deser 🙂 Fajne warstwy 🙂
Dziękuję 🙂