Uwielbiam grzyby. A obok boczniaków nigdy nie umiałam przejść obojętnie. Dziś zapraszam Was na panierowane boczniaki, czyli przepis na grzybowe a la schabowe. Kiedyś podobne boczniaki przygotowywał mi mój tata. Ależ szybko znikały z talerza. Dodatkowo tylko kromka chleba i byłam najedzona. Teraz przygotowuje je rzadziej, bo mam małe dzieci, którym ich nie mogę podać. Ale dorośli mogą spokojnie się nimi delektować. Dodatkową odmianą jest, to że smażę je na oleju kokosowym. Przez co są zdrowsze i zyskują delikatną nutę kokosa. Oczywiście możecie je usmażyć na tradycyjnym oleju, ale polecam spróbować kokosowy. Ja go uwielbiam i stosuję praktycznie do wszystkiego w swojej kuchni. Spróbujcie. A może Wy macie swój sprawdzony sposób na boczniaki?
Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook.
Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu.
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 1 szklanka mleka
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- olej kokosowy do smażenia (u mnie Woj-len)*
*można użyć tradycyjnego oleju np. rzepakowego, ale polecam Wam tą zdrowszą wersję boczniaków z lekką kokosową nutą
Przygotowanie:
Boczniaki płuczemy (zmywamy brud), obcinamy ogonki zostawiając same kapelusze (choć można smażyć też z krótkimi ogonkami). Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z mleka i przyprawiamy solą i pieprzem, znów zostawiamy na 10-15 minut.
Przygotowujemy 3 głębokie talerze. Do jednego sypiemy mąkę pszenną, do drugiego bułkę tartą, a w trzecim roztrzepujemy za pomocą widelca jajka.
Każdego boczniaka obtaczamy w mące pszennej, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec w bułce tartej.
Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron tak jak popularne schabowe. Ja smażę je na minimalnym ogniu, aby grzyby dobrze się wysmażyły.
Podajemy same lub jajko dodatek do dań. Ja przygotowane w ten sposób panierowane boczniaki podaję z chlebem w formie obiadu.
Smacznego
Ja znam tylko wersję z panierowanymi pieczarkami. Pyszna jest! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Polecam spróbować boczniaki
Oj zjadłabym z apetytem 🙂
Same pyszności 🙂
🙂