Czekoladowo-marcepanowa babka

Babka czekoladowo-marcepanowa

Dziś mam dla Was przepis na kolejne szybkie ciasto do weekendowej kawy lub herbaty. Pyszna i prosta w przygotowaniu łaciata babka pachnąca marcepanem. Uwielbiam ją. Dobrze przechowywana długo zachowuje świeżość. Jeśli szukacie szybkiego przepisu na ciasto, to ta czekoladowo-marcepanowa babka będzie dla Was idealna 🙂

Jak zrobić czekoladowo-marcepanowe ciasto?

Składniki:

Przygotowanie:

Białka ubijamy (na wysokich obrotach) na „biały puch” z cukrem zwykłym i marcepanowym.

Do żółtek dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia oraz szklankę oleju. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju „kruszonki”). Następnie dodajemy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Pół masy wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. Do drugiej połowy dodajemy kakao, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wykładamy dowolnie na jasne.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy i obsypujemy cukrem pudrem lub dowolnie dekorujemy.

Smacznego

Wpis we współpracy ze Skworcu

Dodaj komentarz