Babka czekoladowo-marcepanowa
Dziś mam dla Was przepis na kolejne szybkie ciasto do weekendowej kawy lub herbaty. Pyszna i prosta w przygotowaniu łaciata babka pachnąca marcepanem. Uwielbiam ją. Dobrze przechowywana długo zachowuje świeżość. Jeśli szukacie szybkiego przepisu na ciasto, to ta czekoladowo-marcepanowa babka będzie dla Was idealna 🙂
Jak zrobić czekoladowo-marcepanowe ciasto?
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek M
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru (- 1 łyżka, w to miejsce cukier marcepanowy)
- 1 łyżka cukru marcepanowego – znajdziecie w ofercie Skworcu
- szklanka oleju
- 1,5 łyżki kakao – u mnie kakao mielone alkalizowane Skworcu
Przygotowanie:
Białka ubijamy (na wysokich obrotach) na „biały puch” z cukrem zwykłym i marcepanowym.
Do żółtek dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia oraz szklankę oleju. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju „kruszonki”). Następnie dodajemy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Pół masy wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. Do drugiej połowy dodajemy kakao, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wykładamy dowolnie na jasne.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy i obsypujemy cukrem pudrem lub dowolnie dekorujemy.
Smacznego