Prosta pomarańczowo-kakaowa babka. Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty
Od jakiegoś czasu „chodziła” za mną babka. Dziś w końcu znalazłam chwilę, by spełnić tą moją zachciankę 😉 W domu leżała jedna samotna pomarańcza i… Tak oto powstała prosta pomarańczowo-kakaowa babka. Jejku jaka ona pyszna. Naprawdę „w prostocie siła” 😉 Polecam i Wam. Idealny wypiek dla zabieganych. Wystarczy tylko wszystko wymieszać i można piec 😉 Lubicie takie proste ciasta?
Jak zrobić pomarańczowo-kakaową babkę?
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej – u mnie typ 450 TOTA
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 175 g masła lub margaryny
- 3 jajka klasy M
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki naturalnego kakao
*szklanka ma 250 ml
Przygotowanie:
Masło (lub margarynę) rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Rozpuszczone masło powinno być ciepłe, ale nie może być gorące.
Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką.
Następnie dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy startą na najmniejszych oczkach (należy uważać, aby nie zetrzeć białej części) oraz 2 łyżki soku z pomarańczy. Znów wszystko mieszamy.
Na koniec dodajemy jajka i wlewamy nasze masło. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy.
Obie masy wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Masy można wlewać naprzemiennie lub np. najpierw ciemną, a potem jasną część.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 40-45 min). Czas pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze sprawdzamy ciasto patyczkiem.
Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, wyciągamy z keksówki i dowolnie dekorujemy. Rada: Ciasto przechowujemy pod przykryciem.
Smacznego
*wpis we współpracy z TOTA mąka