Prosta pomarańczowo-kakaowa babka

Babka z pomarańczą i kakao Szybkie ciasto

Prosta pomarańczowo-kakaowa babka. Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty

Od jakiegoś czasu „chodziła” za mną babka. Dziś w końcu znalazłam chwilę, by spełnić tą moją zachciankę ? W domu leżała jedna samotna pomarańcza i… Tak oto powstała prosta pomarańczowo-kakaowa babka. Jejku jaka ona pyszna. Naprawdę „w prostocie siła” ? Polecam i Wam. Idealny wypiek dla zabieganych. Wystarczy tylko wszystko wymieszać i można piec ? Lubicie takie proste ciasta?

Jak zrobić pomarańczowo-kakaową babkę?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej – u mnie typ 450 TOTA
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 175 g masła lub margaryny
  • 3 jajka klasy M
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao

*szklanka ma 250 ml

Przygotowanie:

Masło (lub margarynę) rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Rozpuszczone masło powinno być ciepłe, ale nie może być gorące.

Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy składniki łyżką.

Następnie dodajemy cukier, skórkę z pomarańczy startą na najmniejszych oczkach (należy uważać, aby nie zetrzeć białej części) oraz 2 łyżki soku z pomarańczy. Znów wszystko mieszamy.

Na koniec dodajemy jajka i wlewamy nasze masło. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników.

Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy.

Obie masy wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Masy można wlewać naprzemiennie lub np. najpierw ciemną, a potem jasną część.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 40-45 min). Czas pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze sprawdzamy ciasto patyczkiem.

Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, wyciągamy z keksówki i dowolnie dekorujemy. Rada: Ciasto przechowujemy pod przykryciem.

Smacznego

*wpis we współpracy z TOTA mąka

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz