Sałatka z papryką, kukurydzą i ogórkiem
Lekka, pyszna i tak szybka w przygotowaniu 🙂 Ja podałam ją ostatnio do obiadu, ale taką sałatkę śmiało możecie zjeść też na kolację, zabrać do pracy lub podać jako dodatek do innego dania. Polecam.
Składniki:
Uwaga! Ta sałatka to takie moje „zero waste”, powstała pod wpływem chwili z tego co akurat było w kuchni 😉 Ilości dostosujcie do potrzeb 🙂
U mnie:
- 1/4 czerwonej papryki
- dwie garści porwanych liści sałaty
- kawałek długiego zielonego ogórka (tyle co 1 mały gruntowy ogórek)
- 2 łyżki kukurydzy
- 3 łyżki delikatnej oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczek soku z limonki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy porwaną sałatę, pokrojonego w półplasterki ogórka, pokrojoną paprykę i kukurydzę.
Do szklanki wlewamy oliwę, miód, sok z limonki i doprawiamy całość solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i dodajemy do reszty składników i wszystko mieszamy.
Sałatka gotowa 🙂 Prawda, że prosta?
Smacznego