Lekka sałatka z papryką, kukurydzą i ogórkiem

Sałatka z papryką, kukurydzą i ogórkiem

Lekka, pyszna i tak szybka w przygotowaniu 🙂 Ja podałam ją ostatnio do obiadu, ale taką sałatkę śmiało możecie zjeść też na kolację, zabrać do pracy lub podać jako dodatek do innego dania. Polecam.



Składniki:
Uwaga! Ta sałatka to takie moje „zero waste”, powstała pod wpływem chwili z tego co akurat było w kuchni 😉 Ilości dostosujcie do potrzeb 🙂
U mnie:

  • 1/4 czerwonej papryki
  • dwie garści porwanych liści sałaty
  • kawałek długiego zielonego ogórka (tyle co 1 mały gruntowy ogórek)
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 3 łyżki delikatnej oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczek soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy porwaną sałatę, pokrojonego w półplasterki ogórka, pokrojoną paprykę i kukurydzę.

Do szklanki wlewamy oliwę, miód, sok z limonki i doprawiamy całość solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i dodajemy do reszty składników i wszystko mieszamy.

Sałatka gotowa 🙂 Prawda, że prosta?

Smacznego

Dodaj komentarz