Uwielbiam babki. Dla mnie i moich bliskich, to najlepsze ciasto do codziennej kawy lub herbaty. Najczęściej piekę babkę cytrynową lub pyszną babkę w łaty. Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na taką właśnie dwukolorową babkę. Jest puszysta, smaczna i długo zachowuje świeżość (o ile oczywiście nie zostanie od razu zjedzona). Zachęcam, bo taka babka w łaty, to jedno z najłatwiejszych w przygotowaniu ciast. Spróbujcie.
Czyż taka łaciata babka nie wygląda pysznie?
Składniki: (na keksówkę o wymiarach 31×12)
- 5 jajek klasy M
- 2 i 3/4 łyżki dobrego, ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- aromat pomarańczowy
- cukier puder po posypania
Zdjęcia ciasta przesłane przez czytelników znajdziecie tutaj (klik)
Przygotowanie:
Do osobnych misek wbijamy białka i żółtka. Białka ubijamy (na wysokich obrotach) na „biały puch” ze szklanką cukru.
Do żółtek dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kilka kropli aromatu pomarańczowego oraz szklankę oleju. Wszystko razem miksujemy na małych obrotach, aż do połączenia składników (uzyskamy coś w rodzaju „kruszonki”). Następnie wlewamy ubite białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Pół masy wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki.* Do drugiej połowy dodajemy kakao, chwilę miksujemy. Tak przygotowaną ciemną warstwę ciasta wylewamy dowolnie na jasne.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Dla pewności można zastosować metodę tzw. „suchego patyczka”.
Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy i obsypujemy cukrem pudrem.
* proporcję ciemnego ciasta do jasnego można delikatnie zmieniać (u mnie dziś przeważa ciemna część)
Smacznego
pyszna! 🙂 idealna do herbatki! 🙂
Oj tak 🙂 Nie ma jak ciasto do porannej kawy lub herbaty.
Pozdrawiam
Wspaniała babeczka kochana 🙂
Dziękuję 🙂
A czy moge upiec w formie okraglej od babki ???
Tak, może Pani piec również w takiej formie. Babka w zależności od formy będzie tylko np. niższa bądź wyższa. Pozdrawiam
Mogę prosić o przepis na kruche z borowkami
Dzień dobry,
Pani Anno typowo takiego ciasta nie robiłam, ale może Pani wykorzystać ten przepis: https://www.slodkieokruszki.pl/jagodowa-tarta-z-budyniem/ (na wierzch i pod spód budyniu nałożyć borówki, ale nie przesadzić z ilością) lub ten przepis https://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-z-truskawkami-i-budyniem-kruche/ (zamiast truskawek nałożyć borówki) Powinno wyjść równie smacznie 😉 Pozdrawiam
Właśnie potrzebuje jakieś ze sliwkami bo borówki odpadaja?Pomoże pani
Niestety na blogu nie posiadam przepisu na ciasto ze śliwkami. Rzadko takie piekę.
Witam serdecznie
W przepisie babka w łaty jaka jest faktyczna porcja kakao.
Pozdrawiam
Pani Renato,
ja dodaję niecałe 3 łyżki kakao (2 i 3/4 łyżki ciemnego kakao).
Pozdrawiam
1 1/2 szklanki mąki pszennej ILE TO JEST?
1 pełna szklanka + pół szklanki
Pani Magdaleno
dziękuję babka wyszła idealna. Na przyszły weekend piekę nową
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ta babka również mi wyrosła Masz dobre przepisy Musiałam ją piec godzinę bo po 40 min patyczek był mokry To już druga babka z Twojego przepisu, która mi wyszła Tamta z czekoladą jest jak dla mnie pyszniejsza 🙂 Dziękuję
Dziękuję za miłe słowa 🙂