Sezon truskawkowy w pełni. Wprost nie można przejść obojętnie obok pysznych, czerwonych owoców. Idealne do koktajli, do naleśników, śniadań i… oczywiście słodkich wypieków. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami i budyniem (kruche). Ciasto jest proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty, a nawet na przyjęcie. Kusi nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Osobiście uwielbiam połączenie kruche ciasta, budyniu i owoców. Polecam Wam gorąco ten pyszny przepis na ciasto z truskawkami i budyniem (kruche).
Do przygotowanie ciasta wykorzystałam produkty firmy Emix, które od jakiegoś czasu goszczą w mojej kuchni i… już wiem, że zostaną w niej na stałe 😉
Składniki: (na formę 24×24)
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka jaj klasy M
- 200 g zimnej margaryny lub masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Emix)
- 3 czubate łyżki ziemnego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego (u mnie Emix)
- 1/3 szklanki cukru
*ja używam głównie jogurt naturalny przeważnie Zott
Ponadto:
- 14 większych truskawek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (u mnie Emix)
- 3 szklanki mleka (można ciut mniej)
- niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
- 2 pełne łyżki masła
Zdjęcia ciasta przesłane przez czytelników znajdziecie tutaj (klik)
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimną margarynę lub masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka, zimny jogurt naturalny (lub śmietanę) i oba rodzaje cukru, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką).
Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą od drugiej (około 2/3 i 1/3). Z mniejszej formujemy kulę, owijamy ją w folię i od razu wkładamy do zamrażalnika.
Blaszkę (u mnie 24×24 cm) smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy ją ciastem tworząc mały rant (ja to robię uciskając ciasto stopniowo dłonią, na wysmarowanej blaszce łatwo ciasto się rozprowadza).
Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto. Na czas przygotowania reszty składników.
Przygotowujemy masę budyniową. W szklance mleka rozprowadzamy dokładnie oba budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowane rozrobione budynie i gotujemy budyń do mocnego zgęstnienia, mieszając aby nie powstały grudy.
Gęsty budyń wykładamy łyżką na podpieczony spód. Następnie na warstwie budyniu układamy pocięte połówki truskawek. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałki i tworząc a la łatki układamy na warstwie budyniu z truskawkami (jeśli wasze ciasto mocniej się zmrozi możecie je zetrzeć na tarce na grubych oczkach).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na środkowym poziomie na złoty kolor około 40 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego ciasto należy obserwować).
Ciasto kroimy dopiero po całkowitym przestudzeniu.
Smacznego
Bardzo fajne ciasto. Na pewno jest smaczne! 🙂
Lubię tego typu pyszności! Zwłaszcza, że moja dieta jest ostatnio bogata w truskawki 😀
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Polecam 🙂 Nawet na diecie można skusić się czasem na odrobinę słodkości 😉
ale dobre ciacho!!!
Oj tak 😉 Polecam 🙂
Przepysznie wygląda placek <3
Dziękuję i polecam 😀
Budyn z Emilia jest do niczego , w masie wyczuwa się nie smaczny proszek nie polecam tej firmy
Pani Anno, dziękuję za podzielenie się opinią. Ja używam budyniu firmy Emix, a nie Emilia.
Zrobiłam, to ciasto jest mega pyszne. Całej rodzinie smakowało. Następnym razem postaram sie wysłać zdjęcie
Cieszę się 🙂 Dziękuję za podzielenie się opinią 🙂
Uwielbiam ciasta z truskawkami:) Czekam zawsze z utęsknieniem na truskawkowy sezon:) Ciasto wygląda wspaniale i kusząco:)
Dziękuję 😀
Zrobiłam jest naprawdę dobre
Dobry wieczór,
cieszę się, że ciasto Pani smakowało 😀 Dziękuję za komentarz 😀
Pozdrawiam
Miło mi, że ciasto z mojego przepisu smakowało i zamieściła Pani przepis na swoim blogu. Pozdrawiam 🙂
Czy można użyć meozonuch truskawek?
Dzień dobry,
Pani Magdo przyznam szczerze, że zawsze przygotowuje to ciasto ze świeżymi owocami, wiec trudno mi jednoznaczne stwierdzić czy się uda z mrożonymi.
Fajny pomysł na ciasto z truskawkami.
Dziękuję i polecam 😀
Wygląda apetycznie, uwielbiam takie ciasta. Na pewno postaram się je zrobić.
Polecam 🙂
Uwielbiam takie blogi z ciastami i ogólnie jedzeniem, coś cudownego, kocham gotować <3
Miło mi 😀
Ciasto kruche z truskawkami- pychota ! Zapisuję przepis!
Polecam 😀
Cisto pychotka polecam
Miło mi 🙂 Dziękuję za komentarz 😀
Cudowne ciasto kochana ???
Dziękuję i polecam 🙂
Pyszne ciasto, bardzo takie lubimy 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Mam pytanie odnosnie piekarnika czy piec z termoobiegiem czy lepiej góra -dół?
Lepiej góra-dół
Na ciasto nakładamy zimny czy ciepły budyń? Pozdrawiam
Ciepły
wygląda przepysznie!
Polecam spróbować 😀
Fajny przepis ciasto zrobione zamiast świeżych dałam mrożone truskawki a bialaka ubiłam na sztywno razem z cokrem i dałam na masę potem resztę cista na wierzch wyszło pycha. ?
Cieszę się, że przepis się podoba 🙂
Wygląda smacznie na pewno wypróbuje przepisu